Policija: Jo Cox preminula od posljedica atentata

Jo Cox, 41-godišnja proeuropska laburistička zastupnica podlegla je ozljedama zadobivenim u četvrtak u napadu vatrenim oružjem i nožem u Birstallu, na sjeveru Engleske, što je potreslo zemlju tjedan dana prije referenduma o Europskoj uniji.

“Žao mi je što moram izvijestiti da je umrla od ozljeda” zadobivenih u napadu, rekla je čelnica lokalne policije Dee Collins na tiskovnoj konferenciji. Smrt je utvrđena u 14.48 sati po srednjeuropskom vremenu, dodala je.

Policija, koja je uhitila 52-godišnjeg osumnjičenika, objavila je da je saslušala “velik broj svjedoka”. Susjedi su osumnjičenika, čiji motivi nisu poznati, opisali kao “samotnjaka”. “Obitelj laburista i čitava zemlja su u nevjerici i žalosni su zbog strašnog ubojstva Jo Cox”, reagirao je na Twitteru predsjednik laburističke stranke Jeremy Corbyn.

“Smrt Jo Cox je tragedija. Bila je aktivna i dobrohotna zastupnica. Moje misli su uz njezina supruga Brendana i njezino dvoje malene djece”, objavio je na Twitteru premijer David Cameron. Kako navodi očevidac a prenosi mreža Sky News, muškarac je napao zastupnicu pištoljem i nožem uz povik “Prvo Britanija” dok je u jeku kampanja za referendum o članstvu Velike Britanije u EU-u.

Nakon vijesti o napadu na zastupnicu, tabor pristaša ostanka zemlje u EU-u objavio je da prekida kampanju na jedan dan. Laburistička zastupnica Cox iz izborne jedinice Batley i Spen, u Zapadnom Yorkshireu, izabrana je na zadnjim parlamentarnim izborima 2015. U napadu je jedna osoba lakše ozlijeđena, priopćila je policija.

You may also like