Pokušava li Erdogan provesti civilni državni udar?

Vođa glavne oporbene stranke u Turskoj optužio je u nedjelju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da priprema “civilni državni udar”, nakon neuspjeha pregovora o formiranju koalicijske vlade što je otvorilo put prema novim parlamentarnim izborima. “Suočeni smo s civilnim državnim udarom”, rekao je predsjednik socijaldemokratske stranke CHP Kemal Kilicdaroglu, aludirajući na tri vojna državna udara u recentnoj turskoj povijesti (1960., 1971. i 1980.).

“U Turskoj se u ovom trenutku ne poštuje nijedan zakon, demokracija je suspendirana, kao i ustav”, rekao je na konferenciji za novinare u sjedištu stranke u Ankari, koju je prenosila turska televizija.

CHP (Republikanska narodna stranka) smatra da je Erdogan namjerno minirao koalicijske pregovore kako bi se išlo na nove izbore u nadi da će postići bolji rezultat nego na izborima 7. lipnja, kada je izgubio apsolutnu većinu. Turski predsjednik sazvao je prijevremene izbore za 1. studenoga. Socijaldemokrati tvrde da su bili spremni na koaliciju s vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP) pod uvjetom da se u zemlji provedu tri velike promjene i to na području vanjske politike, koja je doživjela “zaokret od 180 stupnjeva”, gospodarstva koje ima “velik problem” i obrazovnog sustava “kojim nije zadovoljan nijedan roditelj.”

CHP optužuje također Erdogana da je prekršio ustav uskrativši im priliku da formiraju koalicijsku vladu. Erdogan to ne priznaje i ne želi se sastati s Kilicdarogluom. “Od 7. lipnja, nismo prekršili ustav niti važeće zakone i nacija je tomu svjedok”, rekao je u nedjelju turski premijer Ahmet Davutoglu.

You may also like