Pokušaju oporavka odnosa EU i Turske na putu stoji uvođenje smrtne kazne

Šefovi diplomacija Europske unije u subotu su se u Bratislavi sastali s turskim ministrom za europske poslove Omerom Celikom u pokušaju da obnove napete odnose dviju strana, nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj 15. srpnja.

Europska unija osudila je pokušaj udara, ali je i izrazila i snažnu zabrinutost oko ljudskih prava zbog uhićenja koja su uslijedila i u vojsci i u civilim službama.

Odnosi su također napeti zbog očekivanja Turske da Unija uvede bezvizni režim za njezine građane, što joj je obećano u okviru sporazuma o zadržavanju izbjeglica. Sporazumom se Turska obvezala zadržati izbjeglice na svome tlu u zamjenu za ubrzanje pristupnih pregovora, novčanu pomoć za zbrinjavane izbjeglica te za ukidanje viza turskim državljanima na razini EU-a.

Međutim, antiteroristički zakon uveden u Turskoj koči Uniju u daljnim koracima u tom smjeru. “Izravni dijalog je važan i to je ono što ponovno uspostavljamo jutros”, rekao je po dolasku na sastanak slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je domaćin sastanka budući da Slovačka u ovom polugodištu obnaša dužnost predsjedavajuće zemlje EU-a.

Lajčak je kazao da je jučer održan sastanak 28-orice oko daljnjih odnosa Europske unije i Turske, a da se na večeri ministrima EU-a pridružio i ministar Celik. “Mislim da smo pripremili dobar temelj za današnje razgovore s Turskom”, rekao je.

Mnogi su razlozi da se razgovara s Turskom, kazao je litavski ministar Linas Linkevičius, ukazujući na važnost te zemlje kao NATO saveznika. O Sirii će se na sastanku razgovarati ako za to bude vremena, najavio je Lajčak, naglasivši da je ipak ključna tema razgovora odnosi EU-a i Turske.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders upozorio je uoči sastanka da će, ako Turska nastavi raditi na uvođenju smrtne kazne, to biti kraj njezinog približavanja Europskoj uniji. Austrija je pak ranije već najavila da se zalaže za prekid pristupnih pregovora s Europskom unijom. “Austrija je članica EU-a i ima svoja stajališta”, rekao je Lajčak.

Nastavi li Turska raditi na uvođenju smrtne kazne to će biti kraj njezinog približavanja Europskoj uniji, upozorio je u subotu u Bratislavi belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders. “Ako Turska nastavi put prema smrtnoj kazni, bit će to kraj njezina puta prema Europskoj uniji”, rekao je Reynders novinarima po dolasku na drugi dan neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Šefovi diplomacija EU-a u subotu će razgovarati s turskim ministrom za europska pitanja Omarom Celikom, a već su u petak, prvog dana Gymnicha, 28-orica razmatrala odnose Europske unije i Turske. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je početkom kolovoza kako je spreman ponovno uvesti smrtnu kaznu ukoliko turski narod to želi a parlament odobri.

Belgijski ministar rekao je da treba dati potporu turskim vlastima nakon što je u toj zemlji u srpnju pokušan puč, ali da istovremeno treba pokazati da postoji zabrinutost oko stanja ljudskih prava u zemlji. “Važno je da se svatko drži svojih obećanja”, naglasio je Reynders. Od iznimnog je značaja i zajednička borba protiv terorizma, dodao je.

Europska unija želi da Turska promijeni svoj antiteroristički zakon čiju upotrebu smatra preširokom, ali Ankara ga smatra ključnim za državnu sigurnost. Turska smatra kako joj je antiteroristički zakon potreban zbog prijetnji Islamske države i kurdskih militanata. Turska već dugo želi ući u EU, ali europski dužnosnici često ponavljaju kako Ankara i dalje ne ispunjava zahtjeve EU-a o osnovnim pravima i slobodama.