Pokrenut postupak smjene brazilske predsjednice

Brazilski Senat je u četvrtak počeo završni postupak opoziva predsjednice Dilme Rousseff kojim bi se, po svim predviđanjima, trebalo završiti trinaestogodišnje razdoblje lijevih vlada u tom najvećem gospodarstvu Latinske Amerike.

Ne bude li većeg iznenađenja, Brazilom će do sljedećih predsjedničkih i parlamentarnih izbora planiranih 2018. upravljati Michel Temer (75), njezin bivši potpredsjednik s desnog centra koji joj je postao suparnik. Temer, nepopularan koliko i Rousseff, obnaša predsjedničku dužnost privremeno, otkako je Rousseff razriješena dužnosti 12. svibnja odlukom više od dvije trećine senatora.

Osamdeset jedan senator će, najvjerojatnije u utorak ili u srijedu, odlučiti je li ta 68-godišnja bivša pripadnica gerilskog pokreta kriva za lažno prikazivanje stanja državnih financija i potpisivanje odluka koje su povukle za sobom nepredviđene troškove, bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Rousseff koja će se u ponedjeljak osobno braniti u Senatu, tvrdi da nije kriva i da je već mjesecima žrtva institucijskog “državnog udara”. Njezinom najvjerojatnijom smjenom završit će se trinaestogodišnja vladavina Radničke stranke (PT) koju je osnovao njezin politički mentor i bivši radnik koji je postao predsjednik, Luiz Inacio Lula da Silva (2003. 2010.).

Brazil je 2015. pogodila najteža recesija zadnjih desetljeća koju prati visoka inflacija, nagli porast nezaposlenosti – koja pogađa 11 milijuna Brazilaca – i proračunski deficit veći od 45 milijarda dolara.

You may also like