Pokreće se proizvodnja u Aluminiju

Posslovni dnevnik
Predstavnici izraelskog MT Abraham Groupa potpisali su sporazum o najmu pogona mostarskog Aluminija nakon što je skupština dioničara dala suglasnost na aranžman koji bi trebao ponovno pokrenuti proizvodnju u posrnulom hercegovačkom divu.

Prema priopćenju, podružnica MT Abraham Groupa iz Tel Aviva, koja je registrirana u Mostaru pod nazivom Aluminij Industries, potpisala je sporazum smatrajući to početkom novog razdoblja za Aluminij Mostar.

Zajedno s izraelskom kompanijom u ponovnom pokretanju Aluminija sudjeluju međunarodni partneri China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC).

Odluku su podržali predstavnici vlade Federacije BiH koja ima udjel od 44 posto, vlade Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica te većina malih dioničara, odnosno radnika, koji su suvlasnici 44 posto kompanije.

Prije toga, početkom ožujka, v.d. direktora Aluminija Ante Rezić je, mjesec dana od imenovanja na tu dužnost, podnio neopozivu ostavku zbog financijskih problema s kojima se kompanija suočava nakon što su prije sedam mjeseci njezini pogoni zaustavljeni

Prema predloženim planovima proizvodnja bi se trebala najprije pokrenuti u tvorničkim pogonima Ljevaonice, a zatim u Anodama te Elektrolizi. U prvoj fazi zaposlilo bi se 220 radnika.

Abraham Group i njegovi partneri započet će primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, da bi se osigurao početak rada Aluminija Mostar u zadanom roku, priopćio je kinesko-izraelski konzorcij.“Od početka procesa pregovora nisam imao sumnje da ćemo postići dogovor. Počevši od sutra, moramo se usredotočiti na primjenu našeg strateškog plana kako bismo iznova pokrenuli proces proizvodnje”, izjavio je Amir G. Kabiri, predsjednik M.T. Abraham Groupa i direktor Aluminij Industriesa.

Isaac M. Tamir, direktor M.T. Abraham Groupa, dodao je kako će učiniti sve da bi mostarski Aluminij ponovno postao stabilna kompanija. “Zbog trenutnih nemira u svjetskom gospodarstvu nama je najvažnije pokazati nesumnjivo povjerenje u tvornicu Aluminij, kao i našu duboku predanost dugoročnim ciljevima. Učinit ćemo sve kako bismo stvorili stabilnu kompaniju koje će odgovoriti izazovima tržišta te imamo namjeru postati glavni igrač u globalnoj industriji aluminija”, poručio je Isaac M. Tamir.

“Trenutna pandemija Covida-19 pred nas stavlja brojne izazove, kako ekonomske, tako i društvene. Za M.T. Abraham Group i njegove partnere važno je pokazati vjeru u snagu ove zemlje, te našu odlučnost i sposobnost da zajedno premostimo te izazove. U ovakvim vremenima, privatni i javni sektori moraju raditi zajedničkim snagama kako bi osigurali stabilno ekonomsko ozračje za Bosnu i Hercegovinu”, stoji u priopćenju.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. godine nakon što je kompanija iskopčana s električne mreže zbog nagomilanih dugova, koji su premašili 220 milijuna eura.Aluminij je nakon teških ratnih razaranja bio ponovno pokrenut 1997. godine uz potporu hrvatske Vlade.

Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi. Kompanija je dugo godina bila najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini i u ukupnom BDP-u sudjelovala s oko osam posto, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments