Pokreće se novi postupak glede diplome Milijana Brkića

Visoka policijska škola planira pokrenuti novi postupak oduzimanja stručnih naziva Milijanu Brkiću kao i osobama za koje su zaprimljene sudske presude, izvijestilo je u utorak popodne Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Novi postupak protiv Miljana Brkića, kojeg se u javnosti spominje kao kandidata Domoljubne koalicije za novog ministra branitelja, bit će proveden prema odredbama Pravilnika o postupku oduzimanja stručnog ili akademskog naziva ili stupnja.

MUP u odgovoru Hini navodi da je 18. ožujka 2014. Visoka policijska škola donijela odluke o oduzimanju stručnih naziva za 19 osoba za koje je u provedenom postupku utvrđeno da su u znatnom dijelu ili u cijelosti plagirali diplomske, završne ili specijalističke radove, a čijom su izradom i obranom stekli odgovarajuće stručne nazive.

Protiv odluka Visoke policijske škole osam osoba podnijelo je tužbe upravnim sudovima, a dosad je, kažu u MUP-u, Visoka policijska škola zaprimila dvije presude Upravnog suda u Zagrebu, presudu Upravnog suda u Rijeci te dvije presude Visokog upravnog suda.

U predmetu Milijana Brkića Upravni sud u Zagrebu je poništio odluku Visoke policijske škole uz obrazloženje da su, s obzirom na činjenicu da je tužitelj 70 posto svog diplomskog rada prepisao iz ranijeg diplomskog rada, ispunjeni uvjeti da Visoka policijska škola ponovno pokrene postupak oduzimanja stručnog naziva tužitelja i provede ga sukladno pravilima koja su sada na snazi. Visoka policijska škola žalila se protiv presude Upravnog suda u Zagrebu, ali je Visoki upravni sud potvrdio presudu Upravnog suda u Zagrebu. Upravni sud poništio je lani u srpnju rješenje Visoke policijske škole zbog proceduralne pogreške, jer je odluku donio dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo učiniti po poslovniku.

Ministarstvo navodi da su protiv dvojice nastavnika Visoke policijske škole pokrenuti disciplinski postupci jer su kao mentori dopustili da radovi budu obranjeni iako su znali da su prepisani iz ranijih radova pod njihovim mentorstvom. U disciplinskom postupku, kažu u MUP-u, utvrđena je njihova odgovornost te je jednom nastavniku izrečena kazna prestanka državne službe, a drugom uvjetna kazna prestanka državne službe uz rok kušnje od 10 mjeseci te je premješten na drugo radno mjesto.

You may also like

0 comments