Pokreće li Britanija novu utrku u naoružanju?

Povećavaju broj nuklearnih bojevih glava

Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro će povećati broj nuklearnih glava više od 40%, i time će prvi put napraviti zaokret od smanjenja najrazornijeg oružja od kraja hladnog rata. Trenutačno London ima razmještenih 180 nuklearnih glava u svoje četiri podmornice, a UK će zbog ‘promijenjenih sigurnosnih okolnosti’ taj limit povećati na 260 glava.

Najvažniji je to nalaz dokumenta u kojem je vlada detaljno analizirala vanjsku i obrambenu politiku te je opisala svoje glavne ciljeve u ovim područjima. Detalje izvješća prekjučer je objavio britanski Guardian. Trenutačno devet zemalja u svijetu ima nuklearno oružje, a odluka o povećanju broja bojnih glava koje je donijela vlada Borisa Johnsona već je naišla na kritike aktivista.

Nedavno je premijer Johnson rekao da će na povećanje potrošnje na obranu vlada izdvojiti 16 milijardi funti u sljedeće četiri godine. To upućuje na činjenicu da London nakon Brexita želi mijenjati svoju vanjskopolitičku ulogu za koju želi da bude mnogo više nezavisna i aktivnija. Britanija se 2015. obvezala da će u nuklearnom arsenalu ukupno posjedovati 180 bojnih glava, ali i da će broj operativno dostupnih glava ograničiti na 120. Kako izvještava Guardian, svaka od njih ima otprilike šest puta veću eksplozivnu snagu od bombe koju su Amerikanci bacili na Hirošimu 1945. godine. Još u 1970-ima Britanci su imali oko 500 bojnih glava, ali otad su zemlje smanjile svoje arsenale. Aktivisti koji se protive nuklearnom oružju osudili su potez.

– Dok državi nedostaje sredstava, ne treba nam grandiozno bacanje novca na oružje za masovno uništenje – govori Kate Hudson, liderica Kampanje za nuklearno razoružanje (CND). Direktor Nuklearnog informacijskog projekta Hans Kristensen rekao je pak da je duboko razočaran vidjevši Britaniju da prekida svoju politiku smanjivanja nuklearnog arsenala i umjesto toga se pridružuje utrci u naoružanju. Planove Londona osudila je i Škotska nacionalna stranka (SNP), glavna separatistička snaga u pokrajini koja se protivi povećavanju arsenala.

Nakon što su te novine objavile detalje britanskog programa povećanja nuklearnog oružja, jučer je konture plana potvrdio i ministar vanjskih poslova Dominic Raab. On je potez opisao kao “krajnju politiku osiguranja” te je za BBC rekao da je vlada pokrenula ovaj proces zbog promijenjenih okolnosti i prijetnji.

– To je krajnja garancija, krajnja politika osiguranja protiv najtežih prijetnji neprijateljskih zemalja – rekao je Raab. Iako ministar vanjskih poslova nije rekao tko su te neprijateljske zemlje, izvješće se bavilo i tim pitanjem: Rusija pod vlašću Vladimira Putina predstavlja “aktivnu prijetnju”, piše u dokumentu. Za Kinu je pak London namijenio nešto maglovitiji jezik: ona, govore, predstavlja “sistemski izazov”.

U izvješću također piše da vlasti vide realnu mogućnost da Britanija bude do 2030. žrtva kemijskog, biološkog, radiološkog ili nuklearnog rata. Zanimljivo, dio izvješća jest i obećanje premijera Johnsona da će povećati nedavno smanjenu humanitarnu pomoć za najugroženija područja na svijetu, prije svega Jemen. U svom je izvješću Britanija rekla da želi postati “supersila meke moći”, a posebnu ulogu u tomu igra radiotelevizijski program BBC-a koji britanska vlada opisuje kao “najvjerodostojniji kanal na svijetu”. I kraljevska je obitelj važna za projekciju meke moći.

Britanija će staviti na indo-pacifičku regiju gdje će učvrstiti veze s Indijom, Japanom, Južnom Korejom i Australijom. “Bit ćemo europski partner s najsnažnijom prisutnošću na Indo-pacifiku”, stoji u dokumentu. Kritike aktivista Britanski je nuklearni arsenal mnogo manji od onih koje posjeduju najviše naoružane zemlje. Rusija ima 4300 bojnih glava, a SAD 3800 njih. Francuska i Kina, a svaka ima oko 300 bojnih glava, također su ispred Britanije. Nuklearna oružja još imaju Pakistan, Indija, Izrael i totalitarna diktatura u Sjevernoj Koreji. Izvješće su, osim aktivista, kritizirali i oni analitičari koji vjeruju da je se u njemu London nije postavio dovoljno strogo prema Pekingu, donosi Večernji list.

You may also like