Pojednostavljeno do poticaja za obnovu obiteljskih kuća

Ove godine građani će se moći lakše prijaviti na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji će uskoro raspisati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijave će ići direktno Fondu i na javni poziv moći će se javiti svi građani koji žele obnoviti svoju kuću.

Pojednostavili smo i proceduru te za prijavu više nije potrebna izrada opsežne dokumentacije.“ – izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti za građane u Vrbovcu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. On je istaknuo kako je Vlada izmijenila Program energetske obnove obiteljskih kuća kako bi bio pravedniji i omogućio svima iz bilo kojeg dijela Hrvatske da se prijavi na javni poziv. Prošle se godine, naime, pokazalo da je svega 180 od 555 gradova omogućilo svojim građanima da se prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a to nije pravedno. Uz to, građani koji žele obnoviti svoju kuću trebat će samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Izradu energetskog pregleda građani mogu zatražiti od ovlaštenih certifikatora s liste koju će FZOEU objaviti uz javni poziv.

U tom slučaju će Fond u potpunosti financirati trošak energetskog certifikatora. Uz Program energetske obnove obiteljskih kuća ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju. Građani se mogu prijaviti na samo jednu mjeru za poboljšanje energetske učinkovitosti ili kombinirati više njih te se na njih može dodati i jedna mjera vezana uz obnovljive izvore energije. Zmajlović se osvrnuo i na projekte zaštite okoliša koji se provode u Vrbovcu. FZOEU će sa 532.000 kuna sufinancira nabavu vozila za skupljanje komunalnog otpada vrijednog 1,4 milijuna kuna. Također, sa 400.000 kuna sufinancira se i nabava kontejnera, kanti i kompostera za sakupljanje komunalnog otpada vrijednih 1 milijun kuna, zaključuje se u priopćenju MZOIP-a.