Pojačana transparentnost lokalnih jedinica

Institut za javne financije
Transparentnost proračuna svih 576 lokalnih jedinica, izražena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama, iznosi 3,9 od mogućih 5, rečeno je u srijedu na konferenciji “Proračunska transparentnost županija, gradova i općina za razdoblje studeni 2018. – ožujak 2019.” u organizaciji Instituta za javne financije.

Proračunska transparentnost se poboljšala u odnosu na prethodno istraživanje, kada je iznosila 3,52 dokumenta, ali i dalje ima lokalnih jedinica koje ne objavljuju niti jedan dokument.

Znanstvenica u spomenutom Institutu Mihaela Bronić predstavila je rezultate istraživanja proračunske transparentnost županija, gradova i općina, rekavši da ovogodišnji prosjek županija iznosi 4,9 objavljenih dokumenata, gradova 4,3 a općina 3,8. Usporedbe radi, lani su županije također imale prosjek od 4,9 objavljenih dokumenata, gradovi 4, a općine 3,3.

Prošle se godine na lokalnoj razini potrošilo 40 milijardi kuna. Bronić je istaknula i da se u odnosu na prethodni ciklus istraživanja, transparentnost najviše poboljšala – s nule na peticu – u općinama Gornji Mihaljevec, Preko i Stankovci. S druge strane, najviše se pogoršala – s petice na jedinicu – u općinama Vela Luka i Ferdinandovac.

Radi se o petom ciklusu istraživanja, a u svim dosadašnjim ciklusima svih su pet traženih dokumenata objavile četiri županije: Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska te osam gradova: Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb. Niti jedan dokument u spomenutih pet ciklusa nisu objavile općine Gorjani, Pojezerje, Prgomet, Proložac, Punitovci, Sućuraj i Zrinski Topolovac.

Transparentnost je mjerena brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju studeni prošle godine – ožujak ove, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2017., polugodišnje izvršenje proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019., i proračun za građane za 2019. (potonje se u prosjeku najmanje objavljivalo).

Transparentni proračuni, kazala je ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott, omogućuju građanima da dobiju potpune, točne i pravovremene informacije o proračunu. Pozvala je građane da što više sudjeluju u toj aktivnosti, naravno ukoliko žele da se naš novac pažljivo troši.

You may also like

0 comments