Pojačana proizvodnja i jak dolar zadržale cijene nadomak 48 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 48, zakočene pojačanom proizvodnjom i jačim dolarom. Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,1 dolar. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 47,93 dolara.

Iračka proizvodnja nafte dosegnula je 4,7 milijuna barela dnevno, a izvoz rekordnih 3,9 milijuna barela dnevno, izvijestio je u utorak državni Iraqi Media Network, citirajući zamjenika ministra nafte Fayadh al-Nema.

Fokus investitora tako se ponovo preusmjerava s poremećaja u proizvodnji u Kanadi i Nigeriji na preveliku globalnu ponudu koja je posljednji put izbila u prvi plan nakon travanjskog neuspjeha inicijative za dogovor vodećih proizvođača o zamrzavanju proizvodnje. Dogovor je propao zato što je Saudijska Arabija tražila da u njemu sudjeluje i Iran, koji se tek vratio na tržište nakon ukidanja sankcija.

U nedjelju je pomoćnik iranskog ministra nafte Rokneddin Džavadi kazao da će njihov izvozni kapacitet do sredine ljeta dosegnuti 2,2 milijuna barela. “Iračka je proizvodnja porasla a Iran je govorio o povećanju (proizvodnje) na 2,2 milijuna barela dnevno. Nema šanse da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ograniči rast proizvodnje”, zaključio je analitičar Michael Hewson iz tvrtke CMC Markets.

Redovni sastanak OPEC-a na temu proizvodnje zakazan je za 2. lipnja. Dodatni uteg za cijene bio je jači dolar. Indeks američke valute porastao je danas, što znači da je nafta poskupjela za imatelje ostalih valuta, pa je potražnja bila prigušena. Odvojeno je danas OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 44,07 dolara, što znači da je pala za 70 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like