Home Energetika Pohvala iz OPEC-a: Rusija pristala na smanjenje proizvodnje

Pohvala iz OPEC-a: Rusija pristala na smanjenje proizvodnje

by Energypress.net

Sve članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pridružile su se odluci o ograničavanju proizvodnje, priopćio je na konferenciji za novinare predsjednik OPEC-a i katarski ministar energetike Mohammed Saleh Al Sada, prenosi TASS.

“Uz razumijevanje i suradnju svih zemalja članica organizacije uspjeli smo postići sporazum”, rekao je Sada. On je naveo da je Rusija pristala smanjiti proizvodnju nafte za 300 tisuća barela dnevno. “Sporazum podrazumijeva smanjenje proizvodnje nafte u zemljama koje nisu članice ovog kartela za 600 tisuća barela dnevno… Drago mi je priopćiti da je Ruska Federacija pristala svoju eksploataciju smanjiti za 300 tisuća barela”, izjavio je predsjednik OPEC-a.

Saudijska Arabija proizvodnju će smanjiti za 486 tisuća barela dnevno, i to je najveće smanjenje unutar kartela, rekao je ministar. Prema riječima ministra, OPEC će proizvodnju smanjiti na 32,5 milijuna barela dnevno počevši od 1. siječnja 2017. godine. Kartel je proizvodnju odlučio smanjiti na pola godine, a odluka o produženju smanjenja bit će donesena u svibnju. “Ponovno ćemo se sastati 25. svibnja. Taj je susret osobito važan kako bi se razmotrilo izvješće Odbora za kontrolu proizvodnje. Cilj će biti produljenje sporazuma na još šest mjeseci”, rekao je Sada.

“(Sporazum) će pomoći industriji da povrati ulaganja u naftnu industriju u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi”, dodao je ministar.

Related Posts