Pogoduje li Most svome prvom donatoru u njegovoj želji za osvajanjem dijela Agrokora?

Nacrt zakona o sistemski važnim tvrtkama poznat kao “Lex Agrokor” naći će se u petak na sjednici Vlade i biti poslan u hitnu saborsku proceduru, a kako se doznaje iz Mosta, cilj je očuvanje gospodarskog sustava zemlje, pri čemu se ta stranka zalaže za dijeljenje Agrokora na niz tvrtki. Osobito je to zanimljivo u kontekstu činjenice kako je val nepovjerenja u Agrokorovo upravljanje vlastitim financijama prvi pokrenuo Branko Roglić, vlasnik tvrtke Orbico, te jedan od prvih većih donatora Mosta. Time je pokrenuo domino efekt. 

Pojedini veliki dobavljači bijesni su na vlasnika Orbica Branka Roglića jer je pustio Agrokoru zadužnicu te pokrenuo prisilnu naplatu oko 12 milijuna kuna duga. Scenarij koji potiče Roglić odvući će cijeli koncern u kaos, tvrde neki od dobavljača Agrokora, te dodaju kako bi to moglo dovesti do komadanja koncerna i smanjivanja mogućnosti za daljne poslovanje, što nikako nije u interesu vjerovnicima, pogotovo ne najvećim vjerovnicima iz ruskih banaka.

Jedan od dobrih poznavatelja prilika u Agrokoru za Energypress je potvrdio kako je panika koju je izazvao Orbico izazvala domino efekt puštanja zadužnica. U kuloarima se, naime, već neko vrijeme priča kako je Roglić bacio oko na Agrokor, a kako je to za njega veliki zalogaj, tvrdi naš insider, već neko vrijeme lobira za komadanje Agrokora u nekoliko manjih tvrtki.

Slučajno ili ne, poklapa se to sa stajalištima Mosta.  U Mostu, kako javljaju agencije, smatraju da Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna. U Mostu smatraju da Todorić nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Koncern Agrokor, smatraju u Mostu, tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebalo bi “razmontirati”, odnosno razdijeliti na niz tvrtki. Odugovlačenje bi, naime, moglo dovesti do još teže situacije, budući da je tvrtka Orbico Branka Roglića već pustila Agrokoru zadužnicu od 10-ak milijuna kuna, a mogli bi taj primjer slijediti i ostali, kažu u Mostu.

Koncern je potrebno rastaviti kako bi sve druge hrvatske tvrtke mogle biti konkurentne prilikom izlaska na tržište postojećih firmi u sastavu koncerna Agrokor, poručuju iz Mosta.  Smatraju da bi trenutačna loša situacija u koncernu mogla riješiti novim zakonom, stvaranjem “bedema oko Agrokora s propustima” kako bi se tvrtka dokapitalizirala i nova dao dobavljačima te omogući im se nastavak funkcioniranja i očuvanje radnih mjesta.

Zakon o sistemskim tvrtkama, kažu u Mostu, mora biti zamišljen tako da se bude li potrebno, Ivici Todoriću oduzme svo privatno vlasništvo. Time bi se uveo presedan u hrvatsko zakonodavstvo, prema kojemu bi poslovanje tvrtki bilo vezano uz privatnu imovinu vlasnika, ali i uvelo izvršnu vlast u situaciju tužbe i presuđivanja u sličnim situacijama.

Koliko u ovoj opasnoj zakonodavno-ekonomskoj kocki ima dosluha između Roglićevih interesa i Mostove politike neka čitatelji prosude sami, jer dobri poznavatelji prilika kažu kako Branko Roglić i Most nisu u dobrim odnosima nakon prve Mostove nacionalne predizborne kampanje.

Tko je Branko Roglić?

Branko Roglić vlasnik je Orbica, jedne od najveće distributerske tvrtke u regiji te je prvi pokrenuo prisilnu naplatu nad Agrokorom i poslovnim carstvom Ivice Todorića. Orbico ima preko 2800 zaposlenih i posluje u više od 19 zemalja s prihodom od 1,8 milijardi eura. Orbico je nedavno preuzeo slovensku tvrtku Everet International, odnosno Everet grupu. Riječ je o drugom po veličini distributeru kozmetike u ovoj regiji s prihodom od 33 milijuna eura. Njegov Orbico Beauty sad će premašiti prihode od 200 milijuna eura i postati jedan od većih distributera kozmetike u Europi. Osim Orbica, Roglić je vlasnik i dvaju hotela te više od 15 ak vila i 30 jahti. Poslovni uzlet započeo je kupnjom u privatizaciji tvornice Croatia baterije te je investiranjem postupno širio djelokrug rada i svoje bogatstvo.

Branko Roglić rođen je 1943 u Makarskoj. Nakon završenog elektrotehničkog fakilteta prvi posao dobiva u splitskoj Industriji za radioelektriku i komunikacije gdje postaje komercijalni direktor. Zanesen idejama Hrvatskog proljeća učlanjuje se u Partiju kako bi je iznutra demokratizirao. Kao član Matice hrvatske 1971. godine etiketiran je kao tehnomenadžer i nacionalist pa gubi taj posao. Poslije toga nikad vise nije postao članom ni jedne stranke. Roglić je inače bio savjetnik za gospodarstvo Stjepana Mesića s kojim se i privatno druži.

N1 objavio koliko Agrokor duguje većim dobavljačima

You may also like

0 comments