Home Geopolitika Pogođen trgovački brod u Crvenom moru

Pogođen trgovački brod u Crvenom moru

by Energypress.net

Djelovanje Huta

Trgovački brod izvijestio je da ga je pogodio projektil, te da je pretrpio štetu 140 kilometara zapadno od jemenskog lučkog grada al Hudaydaha, priopćili su u petak Organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) i britanska zaštitarska tvrtka Ambrey.

UKMTO je rekao da je drugi brod, 93 km jugozapadno od al Hudaydaha, prijavio projektile koji su letjeli iznad broda i eksplodirali u daljini.

Kasno u četvrtak, američka vojska je priopćila da su hutisti ispalili dvije protubrodske balističke rakete iz Jemena prema Adenskom zaljevu i dvije rakete prema Crvenom moru, ali nije bilo izvješća o ozlijeđenima ili šteti na američkim ili koalicijskim brodovima.

Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da je uništilo devet protubrodskih projektila i dvije bespilotne letjelice u područjima pod kontrolom hutista u Jemenu.

Hutisti su od sredine studenog više puta lansirali bespilotne letjelice i projektile na međunarodne komercijalne brodove u Adenskom zaljevu, rekavši da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima protiv izraelskih vojnih akcija u Gazi. Njihovi napadi na Crvenom moru prekinuli su globalni transport, prisiljavajući tvrtke na dulja i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Sjedinjene Države i Britanija izvele su napade na ciljeve hutista kao odgovor.

Related Posts