Podršku burzama daje cijena nafte

Oprez
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, nakon rasta dan prije, jer su ulagači oprezni, s obzirom da se ne očekuje baš blistava sezona kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i da slijede makroekonomska izvješća koja će pokazati koliki je utjecaj koronakrize na gospodarstvo.

Najviše su jučer pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, koje su posljednjih tjedana najviše rasle, a ulagači su se više usmjerili na sektore koji su osjetljiviji na ekonomske cikluse. „Na tržištu se novac prelijeva iz tehnološkog u sektore koji su ekonomski osjetljiviji i koji su u posljednje vrijeme najviše pali. Ta rotacija zahvaljuje se naznakama otvaranja gospodarstva u nekim saveznim državama i vraćanju situacije u normalu“, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Inverness Counsel.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte jer se ulagači nadaju da će s oživljavanjem gospodarstava ojačati i potražnja za ‘crnim zlatom’. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 4 posto, na 21,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15,7 posto, na 14,30 dolara.

Posljednjih dana tržište podržavaju vijesti da neke države SAD-a popuštaju restriktivne mjere uvedene ranije radi suzbijanja koronavirusa, pa će se uskoro ljudi vratiti na posao, a gospodarski život normalizirati.

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, no ne očekuju se nove mjere po pitanju kamata ili kupnje imovine jer je Fed već ranije drastično smanjio ključne kamate na nulu i pokrenuo izdašne programe kupnje obveznica.

No, očekuju se poruke da će zadržati popustljivu monetarnu politiku dokle god to bude potrebno, što bi podržalo tržište, kažu analitičari. U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a, koje će pokazati razmjere šteta od koronakrize u prvom tromjesečju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju u prosjeku da je BDP u proteklom kvartalu pao 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija, koja su uglavnom u skladu sa slabim očekivanjima.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 14,8 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,91 posto, na 5.958 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,27 posto, na 10.795 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 4.569 bodova.  Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, što se zahvaljuje popuštanju restriktivnih mjera povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama svijeta, kao i rastu cijena nafte. A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio treći dan zaredom.

You may also like

0 comments