Podravka dobro posluje usprkos glasinama o prodaji

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić izjavio je u srijedu da glasine o prodaji državnog udjela u koprivničkom koncernu “ni na koji način ne utječu na poslovanje” te istaknuo da je primarni cilj Uprave ostvariti dugoročno održivi rast i profitabilnost.

“Uprava o prodaji ne raspravlja, niti može utjecati na to da li će neki dioničar zadržati ili prodati svoje dionice. Oni samostalno raspolažu sa time, a na Upravi je da vodi poduzeće u interesu kompanije i da na što je moguće transparentniji način predstavi rezultate poslovanja kako bi pomogla dioničarima da donesu odluku – zadržati, kupiti ili prodati dionice”, izjavio je Mršić novinarima na marginama Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Istaknuo je i da Uprava treba kompaniju činiti dovoljno atraktivnom za sadašnje i buduće investitore. Ustvrdio je da glasine o potencijalnoj prodaji državnog udjela u Podravci “ni na koji način ne utječu na poslovanje kompanije, niti bi trebale”.

Podsjetio je da je Podravka lani poslovala s najboljim rezultatom u posljednjih 25 godina te da će za nekoliko dana biti objavljeni i poslovni rezultati za prvo ovogodišnje tromjesečje. “Primarni cilj Uprave je da radi u interesu kompanije, da imamo dugoročno održivi rast, da smo profitabilni, da možemo konkurirati na tržištu, da vidimo kako ćemo povećati svoj položaj u Turskoj i nekim drugim zemljama”, kazao je Mršić, odgovarajući na upite novinara.

Podravka je u utorak izvijestila da zbog najava o mogućoj prodaji državnog udjela Uprava i Nadzorni odbor te koprivničke prehrambene industrije još nisu donijeli odluku o sazivu glavne skupštine dioničara društva, na kojoj bi, među ostalim, trebalo biti donesena odluka o isplati dividende po prvi put unazad deset godina.

U najavi sjednica Uprave i NO-a, zakazanih za petak, iz Podravke podsjećaju da su ta dva upravna tijela tvrtke 22. ožujka prihvatila prijedlog odluke o upotrebi dobiti koju je Podravka ostvarila 2015. godine, koji je trebao biti na dnevnom redu glavne skupštine, planirane za svibanj ove godine. Tada je i objavljena izjava predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mrsića kako je ta tvrtka “trenutno u situaciji da nakon dugih deset godina donese prijedlog o isplati dividende”.

Prošlu je godinu Podravka završila s gotovo 157 milijuna kuna neto dobiti, a glavnoj bi skupštini trebalo biti predloženo da se od tog iznosa gotovo 57 milijuna kuna rasporedi za pokriće prenesenog gubitka, a 5 milijuna kuna u zakonske rezerve.

Dioničarima bi se, pak, kroz dividendu isplatio dio neraspoređene dobiti ostvarene u prošloj godini. Nakon što se iz neraspoređene dobiti, koja iznosi gotovo 62 milijuna kuna. isplati dividenda, preostali će dio neto dobiti iz 2015. biti raspoređen u ostale rezerve. U vlasničkoj strukturi Podravke najveći udjel imaju mirovinski fondovi, 42 posto, a nakon toga država, 25,4 posto.

You may also like

0 comments