Podizanje zida nije usmjereno protiv Srbije

Podizanje zida na srpsko-mađarskoj granici nije usmjereno protiv Srbije, već kako bi se spriječio ilegalan prelazak granice, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban nakon zajedničke sednice mađarske i srpske vlade u Budimpešti. Dodao je kako je zid “samo privremena mjera”, ali i “iznuđeni potez”. “Nije reč o pitanju izbeglica, već o jednom novom procesu pokretanja velikih narodnih masa. Mađarska će nastojati, u saradnji sa svojim susedima, preduzeti adekvatne mere. Sada smo u situaciji da masa ljudi dolazi, a zemlje Zapadne Evrope žele dospele migrante vratiti nama. Zbog čega imamo pritisak i sa juga i sa zapada”, rekao je Orban, donosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, podizanje zida ne znači zatvaranje granice sa Srbijom, već samo sprečavanje ilegalnih prelazaka. “Taj korak se ne odnosi na Srbiju i nije usmeren ka srpskom narodu, jer ćemo postaviti nove legalne granične prijelaze i proširiti ih. Tražio sam od premijera Vučića da me razume u vezi s tim pitanjem i poručio mu da ima naše garancije da te mere (podizanje zida) nisu usmerene prema Srbiji, jer je Mađarska zainteresovana za mir”, poručio je Orban. “Ne želimo da zauvijek ostane takva situacija i da razdvojimo Srbiju od Mađarske, već da na neki način utvrdimo očuvanje naše granice”, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, niko Mađarsku ne može sprečiti da stane na put onima koji ilegalno dolaze u tu zemlju. “Rado ćemo prihvatiti svakoga ko želi u Mađarsku da dođe zakonskim putem, ali ako dođete u Mađarsku, morate poštovati naše zakone”, rekao je Orban. Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj historiji dve zemlje te poručio da je očuvanje stabilnosti prioritetni interes Srbije i najavio da će dve zemlje zajedno da rade na rešavanju problema povećanog broja migranata. Priznao je kako se i Srbija suočava sa velikim problemom zbog povećanog broja migranata i da “nije prijatna najava po kojoj će Mađarska podići zid na granici”. Potvrdio je kako je sa Orbanom otvoreno razgovarao o migrantskoj krizi te da je jasno kako “Mađarska ne podiže zid zbog Srbije, već da bi zaštitila svoje interese i državnu teritoriju”. “Naći ćemo rešenje u zajedničkoj akciji”, rekao je Vučić, dodajući da će dve zemlje zajednički da rade i na granici prema Makedoniji.

You may also like