Podignuta preporuka za dioncu AD Plastika

Erste analitičari podigli su jednogodišnju ciljanu cijenu za dionicu AD Plastika sa 105 na 121 kunu, kao i svoju preporuku za tu dionicu s razine ‘akumulirati’ na ‘kupiti’, priopćeno je u petak iz Erste banke.

Rezultati AD Plastika za devet mjeseci pokazali su se boljim od očekivanja na svim linijama, ističu Erste analitičari, dok se profitabilnost u podružnicama popravila, usprkos dosta lošem stanju ruskog tržišta automobila.  Za ovu godinu procjenjuju rast prihoda od oko 17 posto, uz udvostručavanje zarade prije kamata poreza i amortizacije (EBITDA) na oko 110 milijuna kuna. U idućoj godini rast bi mogao usporiti na nešto iznad 3 posto, ali uz dodatno poboljšanje EBITDA od oko 8 posto. Porast u matičnoj kompaniji bio je na krilima projekta Edison, koji se ozbiljnije zahuktao u drugoj polovini 2014. godine te uključuje isporuke za vozila Renault Twingo te Smart 2S i 4S. Dodatan impuls stigao je od oporavka europskog tržišta automobila, koje je osiguralo punu iskoristivost kapaciteta u matici, navodi se u priopćenju.

U Erste banci očekuju daljnji rast prihoda u matičnoj kompaniji, iako će on usporiti u odnosu na 2014. i 2015. godinu, s obzirom na već visoku bazu i iskoristivosti kapaciteta. Nakon iznimnog rasta u srpskoj podružnici u Mladenovcu od gotovo 40 posto u 2014., ubacilo se u višu brzinu u ovoj godini, na krilima isporuka rukohvata i puhanih proizvoda za destinacije u Italiji i Poljskoj. Analitičari Erste banke ipak očekuju određeno usporavanje tog rasta na oko 20 posto u idućoj godini, iako bi stope rasta i dalje trebale premašivati ostale jedinice. Usprkos očekivanom padu prihoda u ruskim podružnicama od oko 17 posto u ovoj godini, on će biti znatno umjereniji nego rusko tržište automobila, na kojem se predviđa oko 30 posto niža proizvodnja. AD Plastika u ovoj bi godini mogao pasti na oko 27 posto, procjenjuju, što je znatno ispod 42 posto koliko je u 2013. godini dolazilo iz Rusije.

Rumunjsko pridruženo društvo Euro APS nastavlja sa snažnim izvedbama te isplatom od gotovo 100 posto neto dobiti, što godišnje donosi AD Plastiku svježu injekciju likvidnosti.  “S obzirom na završeni investicijski ciklus, kapitalna ulaganja bi u iduće dvije godine mogla biti znatno niža nego u prethodnim godinama, što bi moglo osloboditi dodatna likvidna sredstva. Kompanija je već smanjila razinu zaduženosti u ovoj godini te uz očekivane solidne novčane tokove, analitičari Erste banke smatraju izglednim da bi se kompanija mogla vratiti na staze isplate dividende, što bi moglo izazvati pozitivnu reakciju tržišta”, navodi se u priopćenju iz Erste banke. Zbog svega toga, Erste analitičari podigli su jednogodišnju ciljanu cijenu za dionicu AD Plastika sa 105 na 121 kunu, a s obzirom da očekivani prinos iznosi oko 30 posto, preporuka za investitore je podignuta s razine ‘akumulirati’ na ‘kupiti’.

You may also like