Home Ekonomija Podignuta optužnica protiv 22 banke za manipulaciju američkim trezorcima

Podignuta optužnica protiv 22 banke za manipulaciju američkim trezorcima

by admin

Na američkom sudu podignuta je tužba protiv 22 financijske kompanije ovlaštene za trgovanje američkim državnim dužničkim instrumentima i to zbog sumnji u navodne manipulacije na tamošnjim aukcijama trezorskih zapisa i ostalih papira na štetu i ulagača i dužnika. Potvrdi li sud du optužnicu, mogla bi to biti prva kolektivna tužba takve vrste u SAD-u.

Mirovinski fond za državne zaposlenike u Bostonu State-Boston Retirement System tužio je osam banaka, uključujući ogranak Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Deutche Bank, UBS i Goldman Sachs, te 14 drugih financijskih kompanija da su tajnim dogovaranjem na nezakonit način pokušavale ostvariti profit na aukcijama trezorskih zapisa i državnih obveznica na štetu ulagača.

Po tužbi toga mirovinskog fonda podignutoj pred njujorškim sudom, banke su se koristile raznim komunikacijskim kanalima kako bi razmjenjivale povjerljive podatke o klijentima i koordinirale strategijama trgovanja na tržištu državnih vrijednosnica, čija se vrijednost procjenjuje na oko 12.500 milijardi dolara. Te banke kao ‘dileri’ na primarnom tržištu, na kojem se trguje novim emisijama dužničkih papira, ovlaštene su za izravne transakcije s američkom središnjom bankom Fed, a važni su igrači na aukcijama državnih obveznica i na sekundarnom tržištu vrijednosnih papira.

U toj tužbi traži se status kolektivne tužbe u ime ulagača u državne vrijednosnice, uključujući terminske i opcijske ugovore, a odnosi se na razdoblje od 2007. do 2012. godine, dok iznos štete nije naveden. Glasnogovornici Bank of America, Citigroupa, Credit Suissea, Deutsche Banka, Goldman Sachsa, HSBC-a i UBS-a odbili su komentirati takve informacije. Ostale banke ili nisu bile spremne odmah se o tome očitovati ili nisu bile dostupne za komentar.

Related Posts