Podaci o američkim zalihama spustili cijene nafte

Zasjenilo napetosti na Bliskom istoku
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema razini od 61 dolara budući da je skroman pad zaliha u SAD-u zasjenio nadu u trgovinski sporazum SAD-a i Kine ali i napetosti na Bliskom istoku.

Jučer je naftna tržišta poduprla vijest o obnovi pregovora SAD-a i Kine koji bi trebali iznjedriti rješenje trgovinskog spora. Razgovori između SAD-a i Kine prekinuti su u svibnju kada je Washington optužio Kineze da su odustali od prethodno dogovorenih obveza. Danas su se trgovci fokusirali na skroman pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za samo 812.000 barela prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će se smanjiti za 1,1 milijun barela.

Službeni podaci bit će objavljeni tokom dana. Trgovci su ignorirali napetosti na Bliskom istoku, zaoštrene raketnim napadom na lokaciju u Iraku koju koriste inozemne naftne kompanije. “Zanimljivo je primijetiti da cijene nafte u terminskim ugovorima nisu porasle čak ni zbog ekstremista koji podmeću bombe u Hormuškom tjesnacu ali jesu zbog najava kvantitativnog ublažavanja monetarne politike”, ističe u bilješci klijentima Olivier Jakob iz Petromatrixa.

“Naftno tržište ne zna kako reagirati na eksploziju na tankeru ali zna reagirati na izjave dužnosnika središnjih banaka”, dodaje Jakob. Time je aludirao na najavu predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da bi mogli uvesti dodatne poticajne mjere ako inflacija ne ojača u idućim mjesecima. Danas počinje sjednica američke središnje banke koja također signalizira da bi mogla sniziti ključne kamatne stope.

U međuvremenu su članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučile pomaknuti redovni sastanak o proizvodnoj politici za prvi dan srpnja a dan nakon toga pridružit će im se i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom. Na dnevnom redu bit će mogućnost produljenja sporazuma o ograničenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno na drugu polovinu godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 61,43 dolara i bila 17 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like