Pod pritiskom prekomjerne proizvodnje ponovno pale cijene nafte

Nakon blagog oporavka u srijedu, cijene barela nafte u četvrtak su se ponovno našle pod pritiskom prekomjerne proizvodnje i velikih zaliha neprodane sirove nafte i derivata.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu oslabila je 33 centa u odnosu jučerašnje zatvaranje, na 42,77 dolara. Tijekom jutra cijena barela nakratko je dotaknula 43,65 dolara.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 14 centi, na 40,69 dolara, nakon što je ranije porastao na 41,41 dolar. U jučerašnjem je danu zabilježio rast za 3,3 posto. “Cijene su se počele oporavljati nakon objave podataka o stanju američkih zaliha, a nastavile su i u jutarnjim satima u srijedu”, objavio je Commerzbank u svojoj bilješci.

Američke zalihe benzina u prošlome tjednu pale su za 3,26 milijuna barela, na 238,2 milijuna, najnoviji su podaci američke vlade. Analitičari su očekivali njihovo povećanje za 200.000 barela. No, istodobno su zalihe sirove nafte porasle za 1,4 milijuna barela, u skladu s procjenama analitičara. “Možda iznenađujući pad benzinskih zaliha pomogne cijenama nafte u terminskim ugovorima, ali to ne mijenja činjenicu o prekomjernoj ponudi u SAD-u”, smatra Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je na svojoj stranici objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 38,43 dolara, što znači da je porasla 14 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like