POČINJU PRIPREME PRORAČUNA ZA 2018. GODINU

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio kako će se nakon sjednice održati uvodni sastanak za pripremu proračuna za 2018. godinu.
“U svjetlu političke stabilnosti koju smo osigurali Vlada treba u miru nastaviti s prioritetnim zadaćama koje su dio našeg programa i od svih vas očekujem maksimalni angažman tako da od jeseni fokus bude na ispunjavanju gospodarskih i ekonomskih ciljeva”, poručio je predsjednik Vlade na početku sjednice.

Pritom je najavio kako će nakon sjednice ministar financija Zdravko Marić održati uvodni sastanak za pripremu proračuna za 2018. godinu, kako bi se sve stručne službe u ministarstvima mogle pravovremeno organizirati i pripremiti za proračunsko planiranje koje će se dinamizirati rijekom jeseni.

Savjetodavna služba postaje Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Na drugu stranu Markova trga, u Hrvatski sabor, Vlada je uputila prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi (HPŠSS), koja će zamijeniti sadašnju Savjetodavnu službu. HPŠSS bi koristio uspostavljenu infrastrukturu sadašnje Savjetodavne službe, za koju je u ovogodišnjem proračunu predviđeno 77,5 milijuna kuna, a u projekcijama za 2018. i 2019. godinu 75,1 i 76,32 milijuna kuna.

Vlada predlaže i treće izmjene u Kaznenom zakonu, prvenstveno zbog implementacije odredbi europske direktive koja se odnosi na kaznenopravne sankcije za zlouporabu tržišta kroz izmjene i dopune kaznenog djela zlouporabe povlaštenih informacija i zlouporabe tržišta kapitala.

To su vrlo sofisticirana kaznena djela koja u pravilu uzrokuju vrlo velike štete te se stoga i pooštravaju kaznenopravne sankcije za ta djela, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Predlažu se i stroži kriteriji za zamjenu kazne radom za opće dobro, ograničavajući da se radom za opće dobro može zamijeniti kazna do godine dana zatvora, odnosno do 360 dnevnih dohodaka. Dižu se i kazne za primjerice nezakonitu trgovinu, a u kategoriji zločina iz mržnje kao kriterij se uvodi i jezik kao povod za takav zločin, rekao je Bošnjaković.

Ministarstvo graditeljstva treba još 22 zaposlenika za EU projekte

Usvajanjem uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Vlada je broj službi u tom ministarstvu povećala za jednu, a broj odjela za četiri, dok se broj izvršitelja ukupno povećava za 21, a sve u Sektoru za programe i projekte EU. Tako bi se broj zaposlenih u ministarstvu trebao povećati sa sadašnjih 446 na 467, a novac potreban za to povećanje osigurane je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ministri su usvojili i odluku o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju ZIP LINE 1 žičare u sklopu projekta Sportsko-rekreativnog centra “Bijeli Vrh” na području ličke općine Vrhovine.

CERP-u suglasnost za kredit

Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) Vlada je, pak, dala suglasnost za podizanje 44 milijuna eura vrijednog kredita kod Erste&Steiermarkische Banke, kako bi se podmirile kreditne obveze Centra u ovoj godini. Sredstva iz kredita CERP će iskoristiti za podmirenje kreditne obveze koju ima također prema Erste banci temeljem ugovora o kreditu iz 2014. godine vrijednom 50 milijuna eura. Sredinom prosinca prošle godine CERP je prijevremeno otplatio 5 milijuna eura, a sredinom ožujka ove godine još milijun eura ovog kredita.

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako kamata na novo zaduženje iznosi 1,5 posto, a na stari kredit 3,6 posto, što znači 21,6 milijuna kuna uštede samo na kamatnih troškovima za ovaj kredit. Uz ostalo, Vlada je odlučila i da se za miriteljicu u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu sa Carinskim sindikatom imenuje Danica Lisičar, koja je već za danas u 16 sati zakazala i prvi sastanak sa sindikatom.

You may also like

0 comments