Počinje suđenje četvorici za napad u Kopenhagenu

U Kopenhagenu je u četvrtak počelo suđenje četvorici muškaraca optuženih za terorizam zbog pomoći napadaču koji je izveo smrtonosne napade prošle godine u glavnome danskom gradu.

Optužba za terorizam povezana je s drugim od dva napada izvedenih 2015. u kojemu je Omar el Husein ubio židovskog mladića u glavnoj sinagogi u Kopenhagenu 15. veljače 2015. U napadu su ozlijeđena također dva policajca. El Huseina je kasnije ubila policija. Glavni tužitelj Bo Bjerregaard rekao je za TV2 kratko prije suđenja da dokazi uključuju snimku sigurnosne kamere i snimljene internetske pretrage i telefonske pozive.

Četvorica su optužena za pomoć El Huseinu na razne načine, a dvojica od njih navodno su mu pomogla i prvi prvom napadu 14. veljače 2015. Tada je ubijen danski redatelj koji je sudjelovao na događanju gdje je bio i kontroverzni švedski umjetnik Lars Vilks, koji je primio prijetnje smrću zbog karikatura proroka Muhameda. Budu li optuženi za terorizam, čeka ih doživotna zatvorska kazna. Očekuje se da će suđenje trajati 30 dana. Presuda bi trebala biti izrečena u rujnu. Peti osumnjičeni oslobođen je u siječnju nakon što je bio pritvoren gotovo godinu dana.

You may also like

0 comments