Počinje petodnevni posjet MMF-a Hrvatskoj

Danas počinje petodnevni posjet novog voditelja tima MMF-a za Hrvatsku Khaleda Sakra. Cilj posjeta je ažuriranje projekcija kretanja gospodarstva i financija Hrvatske.

Predviđeni su razgovori s predstavnicima HNB-a i Ministarstva financija te nekih drugih ministarstava i institucija. Razgovarat će se o aktualnim gospodarskim i financijskim prilikama u Hrvatskoj, procjenama daljnjih kretanja, a jedna od glavnih tema bit će svakako i priprema proračuna za ovu godinu.  Tijekom tih razgovora, kako se očekuje, razgovarat će se o aktualnim gospodarskim i financijskim prilikama u Hrvatskoj, procjenama daljnjih kretanja, a jedna od glavnih tema bit će svakako i priprema proračuna za ovu godinu.

Posjet izaslanstva MMF-a najavljen je krajem siječnja, kada su u Hrvatskoj boravili novi šef Misije MMF-a za Hrvatsku Khaled Sakr te bivši šef Misije Johannes Wiegand. Oni su tada razgovarali s premijerom Tihomirom Oreškovićem, ministrom financija Zdravkom Marićem i guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem. Ministar Marić tada je najavio da će tijekom posjeta izaslanstva MMF-a, koji je najavio za drugu polovinu veljače, jedna od važnijih tema biti prijedlog proračuna na kojemu se radi. Marić je krajem prošlog tjedna najavio kako Vlada namjerava 10. ožujka usvojiti proračun za ovu godinu, u kojem planira proračunski deficit približiti razini od tri posto BDP-a.

Ministar Marić je u petak, 12. veljače u Bruxellesu prvi put sudjelovao na sastanku ministara financija Europske unije te razgovarao s povjerenikom za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem. “Povjereniku Moscoviciju sam rekao da ćemo u sljedeća dva tjedna imati konture proračuna u smjernicama fiskalne i ekonomske politike

You may also like