Počinje li Europska unija blokirati američke sankcije protiv Irana

Od sutra, 7. kolovoza, Europska unija počinje blokirati učinke američkih sankcija protiv Irana. O tom je izvijestila glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva. Taj je potez Bruxelless protumačio željom za zaštitom europskih tvrtki koje posluju s Teheranom.
U srpnju su šefovi ministarstava vanjskih poslova članica Europske unije odobrili izmjene u „Blokadnom statutu“, koji nevažećim proglašava na teritoriju EU američke sankcije protiv Teherana. Štoviše, on i zabranjuje tvrtkama sa sjedištem u EU prekidanje poslovnih veza s Iranom.

Ovo odluka predstavlja veliku pobjedu Bruxellessa nad Washingtonom po pitanju Irana, nakon koje Sjedinjene Države i de facto i de jure ostaju izolirane u svojoj oštroj politici prema Teheranu.

To je, svakako, i velika pobjeda iranske diplomacije, koja je ne jednom upozoravala kako daljnje iransko poštivanje sporazuma o njegovom nuklearnom programu isključivo ovisi o stavu koji će po tom pitanju službeno, a ne samo retorički, zauzeti upravo EU. Prethodno su i Rusija i Kina, kao supotpisnice sporazuma s Iranom (u tzv. šestorici), ali isto tako i jedna Indija, Pakistan, Turska i td. zauzele jedinstven stav oko toga, da sporazum s Iranom mora ostati na snazi i nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz njega. A to u praksi znači i nastavak gopsodarske suradnje s Teheranom sukladno ukinutim međunarodnim sankcijama protiv njega od strane UN-a, nedugo nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma u ljeto 2015. godine.

SAD upravo vode veliku političko-diplomatsku bitku, služeći se kombinatorikom uvjeravanja i prijetnji, s ključnim zemljama međunarodne zajednice i najvećim uvoznicama iranske nafte, oko toga da s tim poslom prestanu od studenog ove godine, kada bi na snagu trebale stupiti američke sankcije proti iranskog energetskog sektora i onih koji s njim budu i nakon tog roka surađivali. Ovaj današnji udarac iz Bruxellessa te će pokušaje dovesti u bezizgledan položaj.

You may also like

0 comments