Počinje ekološka sanacija crnogorske termorlektrane

Termoelektrana koja je u pogonu 36 godina ostaje i dalje glavni oslonac elektroenergetskog sustava Crne.
Termoelektrana (TE) Pljevlja 36 godina uspješnog rada i poslovanja obilježava u znaku početka ekološke sanacije prvog bloka uz zbrinjavanje postojeće deponije šljake i pepela, priopćeno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

“U ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, do 2022. godine bit će uloženo oko 60 milijuna eura”, navodi se u priopćenju. Iz EPCG-a kažu da su, kao uvod u ekološku sanaciju prvog bloka, prvi u regiji uveli sustav online monitoringa položaja vatre u kotlu, kao preduvjeta za dovođenje dušikovih oksida u dimnom plinu na dopuštenu razinu.

“Online monitoringom smanjuje se i količina štetnih čestica koje odlaze u zrak jer je sagorijevanje potpunije”, objasnili su iz kompanije.

Iz EPCG-a su dodali da je u prvoj polovini ove godine TE Pljevlja proizvela 620,35 tisuća megavatsati (MWh) električne energije, što je šest posto više od plana. “Za posljednjih 36 godina rada TE je odradila oko 190.000 radnih sati. To je za ovu vrstu opreme i rekonstrukcije koje su obavljene dovoljan osnov da ovaj blok ima svu pažnju koja je potrebna i bude u sljedećim desetljećima glavni oslonac elektroenergetskog sustava Crne Gore”, dodali su iz EPCG-a.

Ulaganja u taj objekat, koja su dosegla 60 milijuna eura u proteklih deset godina, povećala su snagu i pouzdanosti rada TE. “Na temelju tih ulaganja, kroz dimenziju pouzdanosti, iskorištenosti kapaciteta i tehnoloških unaprijeđenja, dosegnuta je takva razina da u sljedećih 100 tisuća sati rada TE nema potrebe za kapitalnim ulaganjima i složenijim obnovama, osim u ekološku sanaciju prvog bloka, koja je planirana u sljedeće tri godine”, objašnjeno je u priopćenju EPCG-a.

You may also like

0 comments