Početkom prosinca Joe Biden u Ukrajini

Američki potpredsjednik Joe Biden će početkom prosinca otputovati u Ukrajinu poduprijeti napore pretvaranja krhkog primirja u trajno rješenje sukoba između Kijeva i proruskih pobunjenika, objavila je Bijela kuća u petak.

Joe Biden će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, premijerom Arsenijem Jacenjukom, članovima parlamenta i nevladinim skupinama, precizirao je Washington u priopćenju. To će biti prvi posjet Bidena Ukrajini nakon što je preuzeo funkciju 2009., dodaje Bijela kuća. Predsjednik Barack Obama nikada nije posjetio Ukrajinu. Ukrajinska kriza je počela prosvjedima bez presedana protiv predsjednika Viktora Janukoviča koji je pod pritiskom Moskve odustao od potpisivanja sporazuma o pridruživanju s EU, koji je bio pripreman godinama i okrenuo se prema Rusiji.

Nakon krvoprolića u Kijevu, kada je poginulo više desetaka ljudi, Janukovič je protjeran s vlasti i pobjegao je u Rusiju, ostavivši vlast prozapadnim snagama. Rusija je tada u ožujku 2014. ilegalno pripojila poluotok Krim i izbio je sukob na istoku Ukrajine između proruskih pobunjenika i vladinih snaga.

You may also like

0 comments