Počeo prosvjed u Skopju. “Tražimo slobodu!” poručuju

Desetine tisuća građana okupile su se u Skopju na antivladinom protestu u organizaciji najjače oporbene stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Prosvjednici traže ostavku premijera Nikole Gruevskog. Oporbeni SDSM do sada je 33 puta javno objavio različite snimke navodnih prisluškivanih telefonskih razgovora u okviru projekta “Istina o Makedoniji”, donosi Al Jazeera Balkans.

Optužili su vlast za zloupotrebu položaja, korupciju i nezakonito prisluškivanje 20.000 građana, među njima brojnih političara, novinara i pravosudnih dužnosnika. Građani okupljeni na demonstracijama očekuju obraćanje lidera SDSM-a, Zorana Zaeva. Premijer Gruevski ranije je izjavio kako neće podnijeti ostavku i optužio opoziciju da koristi montirane snimke i pokušava destabilizovati državu. Petar Šilegov, glasnogovornik SDSM-a je poručio: “Danas treba biti poruka demokratije koju će građani uputiti, jednu silnu poruku vladajućoj stranci i Gruevskom – da je stvar završena što se njegove političke karijere tiče, da građani žele natrag svoju državu, ono što smo nekada bili – lider regiona u demokratiji i evropskim integracijama.”

SDSM je glavni stub oko kojeg se skupljaju oporbene stranke, nevladine organizacije i građanska udruženja koji podržavaju njihovu ideju da sadašnja vlast odstupi.Pristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE najavile su okupljanje u ponedjeljak, također na platou ispred zgrade Vlade. “Skup u ponjedjeljak uputit će nekoliko jasnih poruka – Makedonija je naša domovina koja zaslužuje stabilnost, prosperitet i bolju ekonomsku budućnost. Ovaj skup jasno će pokazati da samo putem demokratskih izbora narod odlučuje ko će biti na vlasti, a ko u opoziciji. Građani će jasno i glasno reći da su protiv nasilnih demonstracija i crnih scenarija za destabilizaciju Makedonije”, rekao je Ivica Konevski iz VMRO-DPMNE-a. Dio pristalica oporbe je najavio da neće otići sa platoa dok aktuelna vlast ne podnese ostavku.

Pristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE najavile su okupljanje u ponedjeljak, također na platou ispred zgrade Vlade. “Skup u ponjedjeljak uputit će nekoliko jasnih poruka – Makedonija je naša domovina koja zaslužuje stabilnost, prosperitet i bolju ekonomsku budućnost. Ovaj skup jasno će pokazati kako samo putem demokratskih izbora narod odlučuje tko će biti na vlasti, a tko u oporbi. Građani će jasno i glasno reći kako su protiv nasilnih demonstracija i crnih scenarija za destabilizaciju Makedonije”, rekao je Ivica Konevski iz VMRO-DPMNE-a. Dio pristalica oporbe je najavio kako neće otići sa platoa dok aktualna vlast ne podnese ostavku. Prošloga tjedna, na sastanku sa veleposlanicima SAD-a i država EU-a, vođe najvećih stranaka u Makedoniji su rekle da podržavaju samo mirne proteste.

Demonstracije dolaze nakon što je oporba u 33 navrata objavila snimke za koje tvrdi kako dokazuju korupciju vlasti, dok VMRO-DPMNE tvrdi da su snimci montirani te da je vođa opozicije, Zoran Zaev, u funkciji stranih interesa. Nakon diplomatskog pritiska na vlasti, prošloga tjedna ostavke su podnijeli ključni suradnici premijera Gruevskog, donedavna ministrica policije, Gordana Jankulovska, ministar prometa Mile Janakieski i šef kontraobavještajne službe Sašo Mijalkov. U jednoj od opozicionih ”bombi”, Zaev je direktno optužio Gruevskog da je stvorio krizu u zemlji. Iz VMRO-DPMNE su kazali da su snimci montirani. Protesti dolaze i nakon okršaja policije i oružane grupe u Kumanovu proteklog vikenda, u kojem je poginulo osam policajaca, dok je 37 povrijeđeno. Deset pripadnika oružane grupe je ubijeno, a 30 se predalo i određen im je pritvor. Nema potvrde da li je uhapšen jedan od napadača koji je pobjegao policiji.