Počelo suđenje zbog razaranja mauzoleja u Timbuktuu

Džihadist iz Malija, optužen za razaranje mauzoleja u Timbuktuu, priznao je u ponedjeljak krivnju pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u Den Haagu na prvom suđenju na kojem se uništenje svjetske baštine čovječanstva sudi kao ratni zločin.

“Časni sude, kriv sam”, rekao je Ahmad Al Faqi Al Mahdi.

Optužnica ga tereti da je “svjesno predvodio napade” kojima je uništeno devet mauzoleja sufija u Timbuktuu te ulaz džamije Sidi Yahia između 30. lipnja i 11. srpnja 2012. Bude li proglašen krivim prijeti mu maksimalna kazna od 30 godina zatvora.

Grad koji su u 5. stoljeću utemeljila tuareška plemena, Timbuktu je procvat doživio trgovinom karavana i postao veliko intelektualno središte islama u 15. stoljeću. “Napasti i uništiti kulturna i vjerska mjesta i simbole zajednica napad je na njihovu povijest”, rekla je glavna tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda i naglasila da nitko tko uništava “dušu i korijene naroda ne smije izbjeći ruci pravde”.

Prema optužnici Al Mahdi je bio pripadnik skupine Ansar Dine, koja je bila dio džihadističke mreže povezane s Al Kaidom, a zavladala je sjeverom države Mali 2012. dok je nije potisnula međunarodna intervencija u siječnju 2013.

Rođen 1975., Ali Mahdi se od najranijeg doba obrazovao u vjerskoj školi, završio je Učiteljski fakultet i postao ravnatelj škole, a s vremenom i “gradski šerif”, nepopustljiv u primjeni šerijatskog prava kada je ušao u džihadističku organizaciju. “Među 82 učenika medrese Ahmad je imao fenomenalno pamćenje. Znao je napamet Kuran”, rekao je bivši učitelj El Hadž Mohamed Coulibaly.

Godine 2012. Al Mahdi je za agenciju AFP objasnio da je njegova uloga bila “opravdati sve odluke u ime šarije, u ime Kurana” i da je posve “normalno odsjeći ruku lopovu”.

Pred ICC-om je Jean-Louis Gilissen, jedan od njegovih odvjetnika, opisao svog branjenika kao inteligentnu osobu koja je “nastojala nametnuti svoje viđenje dobra i zla”. “Želio je nametnuti, čistoću”, a “povijest nas je naučila kako se opasnim može pokazati traženje čistoće”.

Najmanje 22 žrtve samoubilačkog napada na svatove u Gaziantepu u jugoistočnoj Turskoj u subotu navečer bile su mlađe od 14 godina, objavio je vladin dužnosnik u ponedjeljak. Turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da je bombaš samoubojica bio dijete između 12 i 14 godina.

Erdogan je za televiziju NTV potvrdio da je u eksploziji poginula 51 osoba, a 69 ih je ozlijeđeno, od kojih je 17 u teškom stanju. Turski dužnosnik rekao je u ponedjeljak da 51 žrtva ne uključuje bombaša.

Napad se dogodio u četvrti u središtu Gaziantepa s velikom koncentracijom Kurda kada je velika skupina ljudi s kurdske svadbene proslave krenula slaviti na ulice grada. Erdogan ocjenjuje “vjerojatnim” da je džihadistička Islamska država odgovorna za taj napad za koji još nitko nije preuzeo odgovornost.

You may also like