Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedjeljak je započelo suđenje za zločine nad bošnjačkim civilima osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP RS, optuženih za zločine u Srebrenici.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dacevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića da su u Srebrenici, kao supočinitelji s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske u selu Kravica kod Bratunca u slučaju “Srebrenica 14. srpnja1995. godine ubili više stotina muslimana”.
Početku procesa nazoče svi okrivljeni koji se brane sa slobode, a suđenje je počelo čitanjem optužnice u kojoj se navodi više od 1. 300 imena do sada identificiranih žrtava.
Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice kao i u drugim, nešto manjim.
Prema najavama tužiteljstva i obrane u ovom bi procesu trebali bi bili ispitani brojni svjedoci i stručnjaci te će biti izvedeni prikupljeni materijalni dokazi. Među svjedocima svoja će svjedočenja iznijeti i zaštićeni svjedoci, među kojima ima preživjelih žrtava zlostavljanja i očevidaca zločina.
Prije čitanja optužnice obrana je tražila odlaganje suđenja jer mu ne nazoči tužitelj za ratne zločine (nakon što je prethodnom istekao mandat, a drugi nije izabran), ali je sudačko vijeće odbilo takav zahtjev.
Vijeće je odbilo i zahtjev odvjetnika Rajka Jelašića za izuzećem zamjenika tužitelja u ovom predmetu Miroljuba Vitorovića i Bruna Vekarića, jer obrana sumnja u njihovu pristranost s obzirom da su, kako tvrdi, “inicirali da osobe iz streljačkog stroja dobiju status zaštićenih svjedoka bez nazočnosti advokata“.
Odvjetnici optuženih izjavili su prije toga novinarima da su sva osmorica okrivljenika na pripremnom ročištu odbacila krivnju za zločine počinjene u hangar “Kravica” kod Srebrenice.

Related Posts