Počelo suđenje desnoj terorističkoj grupi

U Dresdenu je u utorak započelo suđenje pripadnicima njemačke desničarske terorističke organizacije „Grupa Freital“ zbog napada na izbjegličke smještaje i formiranje terorističke organizacije.

„Svojim djelima počinjenim u 2015. ova grupa je htjela unijeti nesigurnost među građane i proširiti atmosferu straha. Cilj im je bio promicanje nacionalsocijalističkih ideja kroz terorističke napade“, rekao je prilikom čitanja optužnice državni odvjetnik Joerg Hauschild. Grupa koju čini sedam muškaraca i jedna žene se optužuje za napade na pet izbjegličkih domova u Dresdenu i Freitalu, pokušaji ubojstva, nanošenje teških tjelesnih ozlijeda i izrada eksplozivnih naprava u svrhu izvršenja terorističkih napada. „Grupa Freital“ se također sumnjiči da je izvela napade na ured stranke Ljevica i na nekoliko pripadnika ove stranke.  Optuženi su podnijeli zahtjev za zamjenom sudaca koje smatraju „pristranima“.

Odvjetnik jedine optužene Endrik Wilhelm je čitav proces nazavo „političkim“. „Državnom odvjetniku je samo stalo do toga da spektakularnim procesom i kažnjavanjem zastraši duge moguće počinitelje“, rekao je Wilhelm. On kaže da se nije radilo o bombaškim napadima na izbjegličke smještaje nego da se radilo o petardama čije ekslpozije su tek „lakše ozlijedile“ nekoliko žitelja domova.

Suđenje je započelo uz stroge sigurnosne mjere a sam početak procesa je kasnio zbog toga jer su policijski psi u zgradi suda naišli na „sumnjivi materijal“ a kasnije se ispostavilo da se radi o sredstvu za brtvljenje.

You may also like