Počelo je, podignuta optužnica protiv Artura Masa

Sud u Barceloni podigao je u utorak optužnicu protiv predsjednika regionalne katalonske vlade Artura Masa jer je prošle godine nastavio angažman na organizaciji referenduma o neovisnosti od Španjolske unatoč tomu što je sud takvo glasovanje proglasio neustavnim.

Preliminarna optužnica tereti ga za neposluh, zlouporabu i prekoračenje ovlasti te nepriločno trošenje državnih sredstava, samo dva dana nakon što je njegova stranka pobijedila na regionalnim izborima. Stranke koje se zalažu za odcjepljenje Katalonije od Španjolske u nedjelju su u regionalnom parlamentu osvojile apsolutnu većinu.

Mas je pozvan da 15. listopada da iskaz pred sudom, jer je, nakon što je španjolski Ustavni sud proglasio neustavnim referendum o neovisnosti Katalonije, koji je Mas želio održati 9. studenoga 2014., on ipak organizirao savjetodavno, neobvezujuće glasovanje unatoč činjenici da je sud i takvo glasovanje proglasio protuzakonitim. Glasnogovornica katalonske vlade Neus Munte osudila je odluku o podizanju optužnice protiv predsjednika Katalonije Masa, nazvavši je “političkim procesom”, kojim ga se želi proglasiti krivim za “građanski neposluh” .

You may also like

0 comments