Home Ekonomija Počeli rasti burzovni indeksi

Počeli rasti burzovni indeksi

by Agencije

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer ulagači procjenjuju da je u prvoj debati američkih predsjedničkih kandidata Hillary Clinton bila bolja od Donalda Trumpa.

Dow Jones ojačao je 0,74 posto, na 18.228 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 2.159 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 5.305 bodova. Rast tih indeksa, nakon dva dana pada, zahvaljuje se, među ostalim, ocjenama da je u prvoj debati između demokratske kandidatkinje za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton i republikanskog Donalda Trumpa Clinton bila bolja.

Šest tjedana prije predsjedničkih izbora u SAD-u 8. studenoga tržišta favoriziraju Hillary Clinton jer se smatra da bi ona zadržala status quo, dok je, s druge strane, malo onih koji znaju što bi Trump kao predsjednik značio za američku vanjsku politiku, trgovinu i gospodarstvo. “Iz perspektive tržišta, bilo ono u pravu ili krivu, smatra se da bi Hillary Clinton značila sigurnost”, kaže Brad McMillian, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

Pozitivno je na tržište jučer utjecao i podatak o rastu indeksa povjerenja potrošača u rujnu na najvišu razinu u devet godina. Zahvaljujući tome, cijene dionica u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju porasle su u prosjeku 1 posto. “Čini se da taj sektor nadoknađuje zaostatke nakon slabe izvedbe posljednjih mjesec, dva”, kaže Mark Spellman, portfelj menadžer u Alpine Fundsu.

Još je snažnije, 1,15 posto, porastao S&P indeks tehnološkog sektora, pri čemu je dionica Amazon.coma poskupila više od 2 posto, Microsofta 1,85, a Facebooka 1,10 posto. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 6.807 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 10.361 bod, a pariški CAC 0,21 posto, na 4.398 bodova.

Related Posts