Počeli prvi izbori postmugabeovske ere

Stanovnici Zimbabvea izišli su u ponedjeljak ujutro na birališta na prve izbore u zadnjih skoro četrdeset godina na kojima nema dugogodišnjeg čelnika Roberta Mugabea, a rezultati izbora odredit će smjer kojim će se ova zemlja na jugu afričkog kontinenta nastaviti kretati. 
Iako se na predsjedničkim izborima natječe 23 kandidata, samo njih dvojica imaju stvarnu mogućnost biti izabrani: Nelson Chamisa (40), mladi čelnik Pokreta za demokratsku promjenu (MCD) i Emmerson Mnangagwa (75), nekadašnji Mugabeov saveznik, kojega smatraju njegovim nasljednikom.

Čini se da će utrka između dvojice biti tijesna, a posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da Mnangagwa, politički operativac poznat pod nadimkom Krokodil, vodi ispred protukandidata za tri postotna poena.

Do prvih izbora koji su potpuno neovisni o Mugabeu u zemlji koja je 1980. postala neovisna dolazi nakon što je u studenome prošle godine Mugabe, u vojnom udaru koji je protekao mirno, svrgnut s vlasti a zamijenio ga je bivši saveznik Mnangagwa.

Mnangagwa je pred izbore obećao reforme širokog spektra s ciljem razvoja posrnule ekonomije, no neki glasači sumnjaju da je on predugo bio u Mugabeovoj sjeni da bi mu se moglo vjerovati te da se okrenuo protiv dugogodišnjeg čelnika tek kad je ovaj pao.

Mugabe, koji je desetljećima bio sinonim za vladajuću stranku Zanu-PF, kazao je na šokantnoj novinskoj konferenciji u nedjelju da neće glasati za svog nekadašnjeg suradnika, nego za njegova mlađeg protukandidata Chamisu. “Nadam se da će se sutrašnjim izborom odbaciti vojna vlada i da ćemo se vratiti ustavnosti”, rekao je Mugabe novinarima u svojoj rezidenciji. “Rekao sam da ne mogu glasati za one koji su me doveli u ovu situaciju… tako da ostaje Chamisa”.

Chamisa je već unaprijed upozorio na moguću izbornu prevaru i najavio da neće priznati gubitak. Birališta u Zimbabveu otvorena su u 7 sati po lokalnom vremenu, a oko 5 milijuna birača ima pravo sudjelovati na njima. “Ovi su izbori prilika bez presedana za Zimbabveance da izaberu onoga za kojeg vjeruju da im može pomoći u ekonomskom oporavku nakon desetljeća nasilne, predatorske i autoritarne vladavine bivšeg predsjednika Roberta Mugabea”, navela je uoči izbora Međunarodna krizna skupina.

You may also like