Počeli pregovori, razilaze se u četiri područja

Post Brexit
Prvi krug pregovora o budućim odnosima Velike Britanije i EU-a pokazao je “vrlo ozbiljna razilaženja” u četiri područja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glavni europski pregovarač Michel Barnier.

Barnier je nabrojao četiri najvažnija područja razilaženja.

Prvo je pitanje ravnopravnih uvjeta na tržištu na kojem nijedna strana ne bi imala neopravdanu prednost u odnosu na drugu. Velika Britanija se ne želi formalno obvezati da se dugoročno neće udaljavati od europskih standarda i pravila koja omogućuju ravnopravnu tržišnu utakmicu. Istodobno, britanska vlada u smjernicama za pregovore sa Sjedinjenim Državama nudi Washingtonu ravnopravne uvjete “level playing field”, što je sintagma koja će zasigurno obilježiti pregovore o budućim odnosima kao što je izraz “backstop” (jamstvo da neće biti tvrde granice na irskom otoku) obilježio pregovore o razdruživanju.

Drugo područje razilaženja je pravosudna i policijska suradnja u kaznenim stvarima, jer se Velika Britanija ne želi obvezati da će slijediti Europsku konvenciju za ljudska prava.

Treća točka razilaženja je u tome što Velika Britanija želi niz odvojenih sektorskih sporazuma, dok EU želi jedan sveobuhvatan sporazum, po kojem bi Sud EU-a bio nadležan za tumačenje mogućih sporova.

Četvrto područje je ribarstvo – Velika Britanija ne želi da to bude dio sporazuma o trgovini i suradnji nego odvojeni sporazum.

Sljedeći krug pregovora bit će za dva tjedna u Londonu.

Podsjetimo, Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, a do kraja ove godine traje prijelazno razdoblje u kojem britanska strana nastavlja poštovati sva europska pravila kao da je i dalje članica. Nakon što su obje strane dogovorile svoje pregovaračke pozicije, ovaj tjedan su započele pregovore o budućim odnosima. Preostalo vrijeme do kraja ove godine iznimno je kratko za zaključivanje nekog ambicioznog sporazuma, a London je već u nekoliko navrata dao do znanja da ne žele tražiti produljenje prijelaznog razdoblja. U tom slučaju, ako se ne postigne nekakav sporazum, prijeti opasnost od naglog prekida veza koje su se stvarale tijekom 47 godina britanskog članstva u Uniji.

You may also like