Počeli pregovori o miru Afganistanu

Prvi susret u okviru četverostranog dijaloga kojim se treba obnoviti mirovni proces u Afganistanu počeo je u ponedjeljak u Islamabadu usprkos zimskoj ofenzivi talibanskih pobunjenika dosad neviđene siline.

Promatrači se nadaju da će sudjelovanje Kine i Sjedinjenih Država u pregovorima pomoći da se prevlada međusobno nepovjerenje Afganistana i Pakistana. Potonju zemlju smatraju jedinom silom koja je kadra dovesti talibane na pregovore s kabulskom vladom. Na susretu u ponedjeljak ne očekuje se nitko od predstavnika islamističkih pobunjenika i ne zna se kada će oni biti spremni da se uključe u pregovore.

Susret je počeo oko 10.00 sati (6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) govorom savjetnika pakistanskog premijera za vanjskopolitička pitanja Sartaja Aziza. “Nadam se da će ovaj susret (…) omogućiti da pronađemo put prema trajnom miru u Afganistanu kroz dogovor koji ćemo postići u mirnim okolnostima”, rekao je Aziz odbacivši svaki preduvjet za dijalog i prijetnju vojnom intervencijom protiv prekršitelja.

Polazište za pregovore su smjernice koje trebaju postaviti nužne temelje dijaloga između Kabula i talibana čija se krvava pobuna razmahala četrnaest godina nakon pada njihova režima. Džaved Fajsal, glasnogovornik afganistanskog premijera Abdulaha Abdulaha rekao je da će Pakistan na pregovorima podastrijeti “popis talibana spremnih na mirovne pregovore i onih koji se ne žele” priključiti pregovorima s afganistanskom vladom.

Pakistan je jedna od samo triju zemalja koje su bile priznale talibanski režim uspostavljen između 1996. i 2001. Kabul optužuje susjeda da je pomagao pobunjenicima pružajući im utočište na svom teritoriju.

Prvi izravni pregovori afganistanske vlade i talibana održali su se u srpnju 2015. blizu Islamabada, ali su se ubrzo prekinuli nakon objave vijesti o smrti mule Omara, osnivača tog pokreta. Izbor njegova nasljednika povod je za sukobe između talibanskih frakcija a novi vođa talibanskih pobunjenika, mula Ahtar Mansur ni izbliza nema potporu svih struja unutar talibanskog pokreta. Jak suparnik Mansuru je mula Rasul čija se skupina odcijepila krajem prošle godine.

No ta podijeljenost nije spriječila talibane da pojačaju napade diljem Afganistana, napose na strane ciljeve u zemlji i da zauzmu velik dio važnog okruga Sangina, središta opijuma u pokrajini Helmandu, talibanskom uporištu na jugu. Po ocjeni promatrača, čini se da talibani žele ofenzivom zauzeti što veći teritorij prije pregovora kako bi dobili veće ustupke. Rahimulah Jusufzaj, dobar poznavatelj talibana, ocijenio je da je četverostrani susret “velik napredak”, dodavši da mu sudjelovanje Kine i SAD-a daje još veću važnost.

No upozorava: “Talibani još nisu pokazali volju za dijalog, rekli su da prvo moraju prekinuti unutarnje podjele. Po mome mišljenju, Rasulova struja će doći, ali dolazak Mansurove skupine je veoma važan, dakle pričekajmo da vidimo kako će oni reagirati”.

You may also like

0 comments