Počeli neizravni pregovori o Siriji

Prvi službeni sastanak sirijske oporbe i izaslanika UN-a, koji nastoji pokrenuti neizravne mirovne pregovore o Siriji, počeo je u ponedjeljak u Palači nacija u Ženevi, javlja France presse. Izaslanstvo sirijske oporbe traži humanitarne mjere prije nego što doista započne pregovore s režimom u Damasku, čiji su se predstavnici u petak već sastali s izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom.

Nakon što je dugo oklijevao pridružiti se mirovnom procesu pod okriljem UN-a, Visoki odbor za pregovore, koalicija političke oporbe i predstavnika oružanih skupina, napokon je pristao u ponedjeljak poslijepodne doći u sjedište UN-a. S Misturom su se sastali još u nedjelju, ali neformalno u jednom hotelu, ponovivši pritom svoj zahtjev da se poduzmu konkretne humanitarne mjere prije nego počnu pregovori. Jedan od tih zahtjeva, vjerojatno “najlakše ostvariv”, po diplomatskim izvorima, odnosi se na oslobađanje tisuća civila iz sirijskih zatvora.

HCN-ov glavni pregovarač je Mohamed Aluš, član političkog odbora Vojske islama, koju podržava Saudijska Arabija, a koju Damask smatra terorističkom organizacijom. Staffan de Mistura želi uspostaviti neizravan dijalog između dviju stranu, s predstavnicima koji bi prenosili poruke. Taj proces mogao bi potrajati šest mjeseci, koliko je odredio UN za dogovor o prijelaznoj vladi koja bi organizirala izbore sredinom 2017.

Sirijski demokratski kongres (CDS), savez kurdske i arapske oporbe, odlučio je da neće sudjelovati na pregovorima u Ženevi jer šest njegovih kurdskih i turkmenskih delegata UN nije pozvao. “U nedjelju navečer odlučili smo suspendirati naše sudjelovanje u pregovorima jer petorica kurdskih delegata i jedan Turkmen nisu dobili UN-ov poziv”, rekao je Hajtam Mana, supredsjednik CDS-a.

Po njegovim riječima, oporbeno izaslanstvo, drukčije od onog Visokog odbora za pregovore koji okuplja najvažnije sirijske oporbene skupine, trebalo je sudjelovati na pregovorima u Ženevi i ponudilo je popis od 35 imena, od kojih je dvadesetak pripadalo CDS-u. “Od tih 20 ljudi, šestero je dobilo informaciju da će se o njihovu sudjelovanju odlučiti kasnije. U nedjelju navečer u Ženevi odlučili smo s našim kurdskim prijateljima, među kojima je bio Saleh Muslim, vođa glavne stranke sirijskih Kurda PYD, da nećemo sudjelovati”, objasnio je.

Kurdski delegati napustili su Ženevu u subotu, ali su se u nedjelju vratili kako bi nazočili tom sastanku. Sudjelovanje Kurda na pregovorima izazvalo je veliku kontroverzu. Rusija smatra da pregovori bez njih nisu mogući, dok je za Tursku njihovo sudjelovanje neprihvatljivo. PYD predvodi borbu protiv Islamske države na sjeveru Sirije, ali ga Ankara smatra izdankom Radničke stranke Kurdistana (PKK), svojeg najvećeg neprijatelja.

You may also like

0 comments