Počeli masovni štrajkovi u francuskim rafinerijama

Naftni sektor u Francuskoj postao je ovaj tjedan epicentar protesta protiv reforme propisa o radu, dok Vlada masovne štrajkove naziva “ucjenom” i nastoji otkloniti strah od siromaštva.

Štrajkovi su od početka tjedna izbili u šest od osam rafinerija, što je otežalo normalno funkcioniranje proizvodnih pogona i opskrbu gorivom. Blokada koja je do sada bila uglavnom na sjeverozapadu zemlje, proširila se i na postrojenja na jugoistoku, a štrajkači iz redova Konfederacije sindikata blokirali su naftni terminal Esso u blizini Marseillea.

Redovi na benzinskim postajama u pojedinim dijelovima zemlje sve su veći – oko 1500 benzinskih postaja, od njih ukupno 12.000 u nekim regijama ostale su bez goriva ili će se to uskoro dogoditi.

Vlada ne odustaje od reforme propisa o radu, usprkos masovnim protestima koji traju od ožujka, a premijer Vals je najavio da će “ići do kraja” iako je prijedlog zakona jedva izglasan u Skupštini. Cilj zakona je stabilizacija tržišta rada u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti dostigla 10% radno sposobnog stanovništva, a protivnici tvrde da će prava radnika biti ugrožena. Pored naftnog sektora, štrajkaju i željezničari, a neki sindikati pozvali su na potpunu obustavu željezničkog prometa sve do 10. srpnja, kada će se igrati glavni susret Europskog prvenstva u nogometu. Protesti protiv reformi su na ulicama okupili između 128.000 i 400.000 ljudi, javljaju strane agencije.

You may also like