Home Politika Počeli izbori u Zambiji – najvećem svjetskom proizvođaču bakra

Počeli izbori u Zambiji – najvećem svjetskom proizvođaču bakra

by Agencije

U Zambiji je u četvrtak počelo glasovanje za novog predsjednika i parlament a izabrani predsjednik imat će tešku zadaću gospodarskog oporavka u zemlji koja je drugi po veličini proizvođač bakra.

Predsjednik Edgar Lungu i njegov glavni suparnik Hakainde Hilchilema rekli su kako su sigurni u pobjedu u prvom krugu, no ako ni jedan ne uspije prikupiti više od polovice glasova bit će prema izbornom zakonu održan drugi krug glasanja.

Glasanje je počelo u 6.00 ujutro po srednjoeuropskom vremenu a policija osigurava mir, dok glasači čekaju u redovima. “Izišli smo na glasanje u velikom broju jer je to naše pravo, da osiguramo da naša i budućnost i budućnost naše djece bude zaštićena”, rekao je Robinson Mwanza, 30, građevinski radnik koji je rekao da je u red stao u 4.00 ujutro.

Nedaleko od njega, skupina muškaraca okupila se oko male vatre kako bi se zagrijala u jutarnjoj hladnoći. Nakon kampanje obilježene nasiljem Lungu i Hichilema u srijedu su zadnji put pozvali glasače obećavši postaviti ekonomiju na čvrste noge. “Bio sam na probnom roku godinu i pol dana i mislim da sam to valjano odradio. Obećajem da ću vam još bolje služiti”, rekao je Lungu tisućama pristaša na posljednjem izbornom skupu, referirajući se na prošlogodišnje glasanje o smjeni bivšeg predsjednika Michaela Sate u kojemu je pobijedio Hichilemu.

“I obećajem da ću poštovati izborne rezultate te da se neću boriti da po svaku cijenu ostanem na vlasti, niti dopustiti da netko na vlast dođe nasiljem i zastrašivanjem”, dodao je.

Related Posts