Počela rasprava o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May otvorila je u utorak petodnevnu raspravu u parlamentu o brexitu, pozivom zastupnicima da podupru sporazum koji je za Britaniju dogovorila s Europskom unijom.
May se suočava s protivljenjem sporazumu kroz čitav politički spektar, a ranije u utorak izgubila je dva glasanja u parlamentu: prvo bi potencijalno moglo omogućiti zastupnicima da stave amandmane na njezin sporazum, a po drugom vlada mora objaviti kompletno pravno mišljenje o sporazumu o brexitu.

Nakon tih glasanja ona je zatražila od zastupnika kompromis i potporu sporazumu s EU-om. Rekla je da imaju izbor: “ovaj sporazum, bez sporazuma ili bez brexita”. Podjele u zemlji, istaknula je, dodatno bi se pogoršale kada bi vlada odlučila održati novi referendum o članstvu zemlje u Europskoj uniji. “Ovaj argument se već dugo ponavlja. On nagriza našu politiku, a život je kompromis”, rekla je May, otvarajući raspravu u parlamentu o brexitu, uoči glasanja 11. prosinca.

May je naglasila da tzv. ‘backstop’ kojem se protive mnogi zastupnici njezine stranke nije zamka za Britaniju. “‘Backstop’ nije trik koji će nas zatočiti u EU”, rekla je May.

On nam zapravo omogućuje, rekla je premijerka, da imamo koristi od pristupa europskom tržištu bez mnogih obveza i to je nešto što EU neće željeti zadržati dulje vrijeme. Uoči govora, parlament je izglasao da vlada mora objaviti kompletno pravno mišljenje o sporazumu o povlačenju iz Europske unije.

Zastupnici su poduprli zahtjev s 311 glasova za i 293 protiv. Britanski parlament izglasao je i da mu se daju veće ovlasti kada se radi o daljnjim koracima oko brexita ako sporazum koji je dogovorila premijerka bude srušen u parlamentu 11. prosinca. To bi potencijalno moglo omogućiti parlamentu da stavi amandmane na ugovor o brexitu.

Sjevernoirska stranka na koju se oslanja vlada britanske premijerke Therese May će glasovati protiv njezina dogovora o razvodu Britanije i Europske unije na ključnom glasovanju u parlamentu sljedeći tjedan, prema jednom od njezinih zastupnika. Zagovornik brexita Nigel Farage rekao je u utorak da napušta britansku euroskeptičnu stranku UKIP preko koje je izvršio pritisak na vladajuću konzervativnu stranku da organizira referenduma o brexitu 2016.

You may also like

0 comments