Počela ofenziva za Faludžu

Irački premijer Haider al Abadi objavio je u ponedjeljak da je počela ofenziva na uporište Islamske države Faludžu dan nakon što su stanovnici pozvani na odlazak iz grada.

“Otkucao je sat za oslobađanje Faludže”, kazao je Al Abadi u televizijskom obraćanju. “Trenutak za odlučnu pobjedu blizu je i DAEŠ (arapski akronim za Islamsku državu) nema izbora nego pobjeći”, kazao je. Al Abadi je obećao da će se iračka zastavi uskoro vijoriti u Faludži, ključnom gradu u pokrajini Anbaru na zapadu zemlje.”Danas ćemo rastrgati crne zastave stranaca koji su oteli Faludžu”, poručio je.

Taj je grad u rukama Islamske države od početka 2014. Faludža je udaljena od glavnog grada Bagdada oko 50 kilometara prema zapadu i bila je prvi irački grad koji su osvojili militanti Islamske države. U okviru ofenzive zrakoplovi su, kao prethodnica kopnenih snaga, bombardirali ciljeve u gradu, objavilo je zapovjedništvo.

Iračka vojska u nedjelju je pozvala stanovništvo da se pripremi za odlazak iz grada prije početka borbi a obitelji koje nisu u mogućnosti otići pozvane su da na svoj dom istaknu bijelu zastavu. Prema njihovim podacima dio stanovnika pobjegao je nakon toga jednim od tri ponuđena koridora za izlazak iz grada.

Iračka vojska, policija i pripadnici šijitske milicije uz potporu iz zraka koalicije što je predvode Sjedinjene Države prošle su godine opkolili Faludžu, a džihadisti su spriječili stanovnike da je napuste.

Ofenziva na Faludžu uslijedila je nekoliko dana nakon što je iračka vojska vratila kontrolu nad gradom Rutbom na zapadu zemlje. U rukama Islamske države još je Mosul na sjeveru zemlje. Ujedinjeni narodi i humanitarna organizacija Human Rights Watch prošli su mjesec izvijestili da je stanovništvo Faludže suočeno sa stalnom nestašicom hrane i lijekova, a pomoć im nije stigla otkad je iračka vojska ponovno zauzela susjednu Ramadu u prosincu prošle godine. U Faludži se nalazi oko 75.000 civila, po službenim iračkim podacima. U gradu na rijeci Eufratu prije početka rata živjelo je oko 300.000 stanovnika.

You may also like

0 comments