Počela kampanja, riječ reforma zamijenila riječ poticaj

Gotovo sve stranke u svojim programima važno mjesto daju gospodarstvu. Uoči ovih izbora riječ “reforma” koristi se rjeđe nego na prošlima, ali se zato spominju porezna rasterećenja i poticanje zapošljavanja.

Pa su tako gospodarstvo, porezi i poticaji većini stranaka važniji dio izbornog programa. Narodna će koalicija tako povećati poticaje za zapošljavanje mladih, ali i uvesti olakšice za zapošljavanje starijih od 50. Smanjili bi PDV u turističkom smještaju, a osobni bi odbitak povećali na 3000 kuna.

HDZ je najavio smanjenje PDV-a prvo na 24%, a zatim na 23%. Porez na dobit snizit će na 18%, povećati osobni odbitak na 3750 kuna te poticati zapošljavanje mladih. Most bi svoj gospodarski program prije svega usmjerio na smanjenje nameta i prepreka u poslovanju.

Lovrinović nudi zapošljavanje svih radno sposobnih, povećanje neoporezivog dijela dohotka i minimalca. Reprogramirat će javni dug, ali i dug građana.

Stranka Pametno porezno bi rasteretila i poduzetnike i građane te provela reforma lokalne samouprave, dakle smanjenje broja jedinica, i lokalnih političara. Bandićeva je koalicija usmjerena ponajprije na povećanje domaće proizvodnje, zaposlenosti i BDP-a, donosi HRT.

Svima je zajedničko da žele smanjiti javni dug. Za to nam ponajprije treba gospodarski rast, ali i stabilna vlada kojoj će kreditori vjerovati.

You may also like