Počela gradnja zida prema istočnom Jeruzalemu

Izraelska policija je u nedjelju počela izgradnju navodno privremenog zida u Istočnom Jeruzalemu koji bi trebao štititi židovsku četvrt u izgradnji od napada iz susjedne palestinske četvrti, javlja AFP.

U nedjelju navečer je policija rasporedila betonske blokove duž palestinske četvrti Džabal Mukaber, na kojima piše “privremena pokretna policijska ograda”. Zid koji bi trebao biti dug 300 metara treba odvojiti Džabal Mukaber od izraelskog naselja Armon Hanetsiv. Prema tom izvoru ta privremena ograda se podiže na mjestu s kojeg Palestinci bacaju kamenje i molotovljeve koktele na izraelske automobile. Val nasilja koje od 1. listopada potresa Izrael i palestinske teritorije izaziva strahovanja od pokretanja nove intifade. Od početka listopada su ubijena najmanje 42 Palestinca, među kojima nekoliko napadača i stotine su ranjene. Najmanje sedam Izraelaca je poginulo i više desetaka je ranjeno.

Izrael je u nedjelju izrazio protivljenje ideji koju pripisuje Francuskoj o međunarodnoj nazočnosti na izrazito osjetljivom Platou džamija u Jeruzalemu i optužio je Pariz da “nagrađuje terorizam”. “Izrael odbacuje francuski prijedlog iznesen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda jer on ne uključuje osudu palestinskog poticanja na nasilje i terorizam i poziva na internacionalizaciju Brda hrama (izraelski naziv za Plato džamija)”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku vlade, prema priopćenju njegovog ureda. “Izrael i samo Izrael je jamac za sveta mjesta na Brdu hrama”, dodao je.

Tekst koji predlaže Francuska nagrađuje terorizam koji su Paletsinci pokrenuli, navelo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je počelo u petak razgovarati o francuskom planu deklaracije kojom se osuđuju sukobi između Palestinaca i Izraelaca i poziva na zadržavanje pravila status quo na Platou džamija.

Plato u jeruzalemskom Starom gradu na kojemu se nalaze džamije treće je najsvetije mjesto islama, ali se na njemu također nalaze i ostaci starozavjetnog židovskog hrama, najsvetijeg mjesta judaizma. Na Platou džamija su na snazi pravila nazvana status quo koja omogućavaju Židovima da posjete to mjesto, gdje ne smiju moliti.

Muslimani tamo mogu moliti u svako doba dana, ali im Izraelci ograničavaju pristup. Palestinci optužuju Izrael da želi promijeniti status quo, što Netanyahu redovno odbacuje. “Bitno je da reakcija Vijeća sigurnosti donese smirivanje i pozove na mir i suzdržanost svih strana kao i na poštivanje statusa quo na Platou džamija”, rekao je u nedjelju glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Romain Nadal.

You may also like