Home Geopolitika Počela evakuacija iz Alepa, režim slavi pobjedu

Počela evakuacija iz Alepa, režim slavi pobjedu

by admin

Operacije evakuacije posljednjih pobunjenika iz Alepa i njihovih obitelji počele su u četvrtak pod nadzorom sirijskog režima koji upravo zapečaćuje pobjedu mjesec dana nakon početka ofenzive u drugom gradu Sirije.

Prve evakuirane osobe, ranjenici i njihove obitelji, bijelim bi ambulantnim kolima i zelenim autobusima trebali krenuti iz četvrti gdje su bili opkoljeni četiri mjeseca.

Konvoj se probio usred dana u tu zonu. “Ljudi upravo ulaze u autobuse. Sve je u redu. Operacije će malo potrajati i bit će nekoliko odlazaka i dolazaka”, kazala je Ingy Sedky, glasnogovornica Međunarodnog odbora crvenog križa u Siriji.

Radi se o približno 4000 pobunjenika i njihovih obitelji, po sirijskoj televiziji, u ovoj operaciji evakuacije koju je početkom dana najavio visoki dužnosnik sirijske vojske. “Sklopljen je sporazum kako bi se izvuklo pobunjenike, pripreme su u tijeku”, rekao je on.

Gubitak Alepa predstavlja bolni udarac za pobunu koja je osvojila istočni dio grada 2012. Za režim je ova pobjeda, omogućena uz podršku Rusije, najveći uspjeh vlasti od početka rata 2011.

Sporazum u četvrtak nastavlja se na neuspjeh prethodne inicijative koju su u utorak zaključile Rusija i Turska, pomagači režima Bašara al-Asada i oporbe koja je konačno doživjela kolaps u srijedu.

Operacija bi trebala početi odlaskom oko 200 osoba, uglavnom ranjenih i njihovih obitelji koji moraju napustiti Alep kroz južne četvrti Al-Amirijah i Ramusa, po pobunjeničkom dužnosniku i humanitarnom koordinatoru. Međunarodni odbor crvenog križa i Crveni polumjesec sudjeluju u operaciji s 10 ambulantnih vozila i stotinjak volontera.

Azil je u Europskoj uniji od siječnja do rujna ove godine zatražilo više od 950.000 ljudi, najviše Sirijci, Afganistanci i Iračani, od čega u trećem kvartalu gotovo 360.000, objavio je u četvrtak EUROSTAT.

Related Posts