Počela devalvacija identiteta? Zaev razmatra promjenu imena Makedonije radi ulaska u NATO

Makedonija razmatra promjenu imena, potvdio je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, koji se nada da će tako pridobiti Grčku i suzbiti njezino protivljenje kako bi se njegova zemlja mogla pridružiti NATO-u.

Članstvo u toj alijansi pomoglo bi smiriti stvari u široj balkanskoj regiji nakon mjeseci političkih napetosti, piše Financial Times, a o tome će Dimitrov govoriti višim dužnosnicima NATO-a u Briselu u ponedjeljak. Dimitrov je kazao da je još prerano govoriti o konkretnim prijedlozima imena, ali u srijedu će se susresti s grčkim iministrima kako bi pokušao opet uspostaviti povjerenje između dvije susjedne zemlje nakon što je Atena blokirala prijavu Makedonije za članstvo u NATO 2008. godine. “Pozvat ću Grčku da razmisli kakvog susjeda želi – želi li stabilnu, prijateljsku zemlju koja pruža nadu za demokraciju i pravdu?”, kazao je Dimitrov u intervjuu i dodao: “Ako smo dobri susjedi, tada će, nadam se, političke snage u Grčkoj shvatiti da je riječ o povijesnoj mogućnosti”.

Makedonija, koja sebe naziva Republika Makedonija, navukla je na sebe bijes Grčke, koja je uvjerena da to implicira teitorijalne pretenzije na sjevernu grčku provinciju, koja nosi isto ime. Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer, dodatno je antagonizirao odnose dvije zemlje, nazivajući zračne luke i autoceste imenom Aleksandra Velikog, drevnog grčkog ratnika, reinterpetrirajući ga kao svojeg nacionalnog junaka. Promjena imena spominje se već neko vrijeme, a Dimitrov je istaknuo da bi se do nje došlo odlukom na referendumu i kroz konsenzus stranaka prije glasanja.

You may also like

0 comments