Desetci tisuća južnokorejskih i američkih vojnika počeli su u ponedjeljak veliku zajedničku vojnu vježbu u kojoj se simulira invazija Južne Koreje sa sjevera, usprkos prijetnjama Pjongjanga koji je vježbu nazvao “objavom rata”. Godišnji manevri koji će, navodi južnokorejsko ministarstvo obrane, trajati do 28. kolovoza, računalna su simulacija u kojoj ipak sudjeluje 50.000 Južnokorejaca i 3000 Amerikanaca.

Riječ je o jednoj od brojnih vježba koje u godinu dana održavaju dvije zemlje koje za njih ističu da su isključivo obrambene naravi. Pjongjang ih smatra provokacijom i zaprijetio je Sjedinjenim Državama “veoma snažnim vojnim odgovorom” ako se vježba održi. I najmanji izgred tijekom vježbi mogao bi prerasti u “opći” sukob, upozorilo je prošlog tjedna sjevernokorejsko povjerenstvo za mirno ujedinjenje Koreje koje se bavi međukorejskim pitanjima.

Vježba se događa dok raste napetost nakon eksplozije protupješačkih mina za koju Seul optužuje Pjongjang. U toj su eksploziji 4. kolovoza blizu granice ranjena dvojica južnokorejskih vojnika. Južna Koreja je iz zvučnika postavljenih na granici ponovo, nakon više od deset godina, počela puštati poruke u kojima osuđuje sjevernokorejske provokacije. Pjongjang je u petak demantirao da imao bilo kakvu ulogu u tim eksplozijama i zatražio da Seul prekine svoj propagandni rat inače će izvesti vojnu akciju u vidu “nasumičnih zračnih udara”.

Related Posts