Poboljšana potražnja poduprijela cijenu nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu potražnje, potisnuvši u drugi plan devalvaciju kineskog juana i razočaravajuće podatke o kineskoj industrijskoj proizvodnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,48 dolara. Na američkom su tržištu cijene ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na jučerašnje zatvaranje i barelom se trgovalo po 43,28 dolara.Vijesti iz Kine i danas dominiraju svjetskim tržištima, nakon što je kineska središnja banka ponovo devalvirala juan, drugi dan zaredom. Time je kineska valuta devalvirana za ukupno 3,5 posto, najviše od 1994. godine. Kina je drugi potrošač nafte u svijetu, nakon SAD-a, a slabiji juan znači manju kupovnu moć kada je u pitanju roba sa cijenama iskazanim u dolarima, kao što je nafta.

Izglede za kinesku potražnju pomućuje i razočaravajući, 6-postotni rast industrijske proizvodnje u srpnju. U drugim pak dijelovima svijeta potražnja za naftom jača, procjenjuje u danas objavljenom izvješću IEA. Počeo je proces obnove ravnoteže na svjetskim naftnim tržištima, budući da su niske cijene goriva potaknule ekstra potrošnju, tumače u IEA-i, povisivši prognozu rasta potražnje u ovoj godini za 200 tisuća barela dnevno, na 1,6 milijuna barela dnevno. To je najsnažniji rast u pet godina, napominju.

Upozoravaju ipak da će se proces uravnoteženja vjerojatno protegnuti do iduće godine. “Iako se uravnoteženje počelo, taj će proces vjerojatno potrajati i višak na strani ponude trebao bi se protegnuti i na 2016., što bi značilo da će globalne zalihe i dalje rasti”, procjenjuju u agenciji. Analitičari procjenjuju da svjetska proizvodnja nafte nadmašuje potrošnju za tri milijuna barela dnevno. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 47,66 dolara, što znači da je porasla za 34 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like