Pobjeda Bidena donijet će rast cijena nafte?

OilPrice
 U bilješci klijentima analitičari Goldman Sachsa navode kako bi eventualna pobjeda demokratskog kandidata Joea Bidena mogla donijeti rast cijena nafte, donosi portal OilPrice.

No, oni su i dalje optimistični, kako navodi televizijska kuća CNBC, a prenosi OilPrice.com, prema cijenama nafte i plina, bez obzira na ishod američkih predsjedničkih izbora u studenome te ne očekuju kako će  predstojeći američki izbori značajnije promijeniti njihove prognoze cijena nafte i plina.

Cijene nafte u eventualnom mandatu Joea Bidena, navodi se, mogle bi se povećati bez obzira što je on nametnuo centristički ton, zbog toga što u njegovom taboru prevladavaju antifosilne politike.

Goldman vidi poboljšanu potražnju 2021. godine i oštriju opskrbu plinom i naftom iz škriljevca, nakon izbora, iako bi administracija Bidena mogla dodatno povećati cijene nafte čineći proizvodnju – posebno za škriljac – skupljom i reguliranijom.

Ako bude izabran, Biden će nastojati usmjeriti energetski sektor prema eliminiranju zagađenja ugljikom do 2035. godine, a analitičari očekuju da će njegova administracija nametnuti propise koji bi povećali troškove proizvodnje iz škriljevca stvarima poput poreza i ograničenja metana, što je administracija Donalda Trumpa ublažila.

Goldman Sachs  procjenjuje da bi takvi porezi mogli povećati troškove za čak 5 dolara po barelu. Očekivana dolarska slabost pod Bidenom također predstavlja potencijal za rast cijena nafte, donosi među ostalim portal OilPrice.

You may also like

0 comments