Plutajući LNG nije usmjeren protiv ruskih interesa

SAD snažno podupire izgradnju plutajućeg LNG terminala na Krku koji nije uperen protiv Rusije, nego prema jačanju energetske neovisnosti Hrvatske i Europe, izjavio je u četvrtak u Zagrebu visoki američki dužnosnik Amos Hochstein.

Koordinator za međunarodna energetska pitanja State Departmenta proteklih je dana u Zagrebu o tome razgovarao s čelnicima nove vlade koji su, rekao je, spremni “s riječi prijeći na djela”. Vlada je nakon tih razgovora priopćila da joj je jedan od najviših prioriteta plutajući terminal koji je jeftiniji od fiksnog i brže se gradi, a potpuno operativan mogao bi biti u roku od dvije godine. “To je golema komercijalna i geopolitička prilika za Hrvatsku i ono najvažnije, prilika da Hrvatska pomogne diverzificirati važnu regiju u Europi protiv koje se energenti koriste kao političko oružje”, rekao je Hochstein Hini.

Istaknuo je da projekt nije uperen protiv Rusije, jedinog dobavljača plina u regiji, i smatra da bi ruske tvrtke trebale nastaviti prodavati plin, ali po pravilima igre.  “Ono o čemu govorim uopće nije protiv Rusije. Naprotiv, Rusija ima pravo biti veliki dobavljač, ali zašto zemlje ne bi imale više mogućnosti”, istaknuo je visoki američki dužnosnik.

Po njegovim riječima, SAD je spreman opskrbljivati budući terminal plinom, koji se može nabaviti i u Australiji te Kataru i drugim zemljama koje razvijaju svoje plinske resurse. “No, plin možete kupiti samo ako imate infrastrukturu gdje ga možete primiti”, isitiče Hochstein. Rekao je da je još prerano govoriti o kapacitetu terminala i o tome hoće li ga Hrvatska unajmiti ili kupiti, ali ga za prvu ruku smatra boljom opcijom od fiksnog. “Može se iunajmiti, kupiti, a ako se pokaže lošim jednostavno ukloniti”, rekao je.

Što se kapaciteta tiče, na vladi i hrvatskim tvrtkama je da razgovaraju s kupcima u i izvan Hrvatske. “Kapacitet bi trebalo odrediti prema tim razgovorima i ugovorima”, dodao je Hochstein.

You may also like

0 comments