Plutajući LNG ili kako napraviti loš posao zbog uhljebljivanja

Tvrtka LNG Hrvatska zaprimila je ponude sedam svjetskih kompanija zainteresiranih za ulaganje u gradnju kopnenog LNG terminala na Krku te 12 ponuda za zakup kapaciteta, piše Jutarnji list.

Od sedam zainteresiranih ulagača, četiri tvrtke su industrijski ulagači, a tri financijski. U LNG Hrvatska za sada ne žele govoriti o imenima tvrtki koje su predale ponude, ali tvrde kako je riječ o svjetskim renomiranim kompanijama. Natječaj za ulagače i zakup kapaciteta, ali i sve studije te analiza tržišta, raspisan je za kopneni LNG terminal.

Međutim već gotovo godinu dana, kako je Energypress.net među prvima pisao traje pritisak SAD-a i partnera za gradnju plutajućeg LNG terminala koji bi zbog mogućnosti pokretanja kroz Jadran, ali i mogućnosti leasinga bio daleko povoljnija varijanta. Također, tada ne bi bilo potrebe za gradnjom cjelokupne instalacije i spremnika na kopnu. Za to su lobirali i posebni izaslanik State Departmenta Amos Hochstein, ali i tijekom svoga posjeta Zagrebu Joe Biden. U tu je svrhu u Hrvatskoj bio i predstavnik tvrtke koja proizvodi takve terminale.

No, kako to obično kod nas biva, studija koju čak niti investitor (fondovi EU) namještena je kako bi pogodovala stacionarnom LNG-u, kažu upućeni s kojima smo nekoliko puta razgovarali. Naime, cilj je pogodovati javnoj plinskoj tvrtki Plinacro kako bi ona izvela evaluacijske plinovode prema LNG terminalu za otprilike 300 milijuna eura. Ako bi se radilo o plutajućem terminalu, jamstva za projekt ionako prezadužena tvrtka ne bi dobila te Plinacro ne bi mogao ući u nove troškove.

Zaključimo, čini se kako je politika pod svaku cijenu željela skuplji posao kako bi namjestila jamstva i posao javnoj tvrtki Plinacro. Umjesto traženja strateškog partnera i/ili pripreme izlaska tvrtke na burzu, dosadašnja je politika odlučila izvesti manje profitabilan projekt ne bi li sačuvala pod svojim utjecajem još jednu tvrtku za uhljebljivanje. Ostaje za vidjeti kako će biti za nove administracije

You may also like

0 comments