Pljušte ostavke u Makedoniji

Ministrica unutrašnjih poslova Makedonije, Gordana Jankulovska i ministar transporta i veza Mile Janakievski podnijeli su ostavke, javljaju makedonski mediji. Ostavku je podnio i Sašo Mijalkov, ravnatelj Uprave za sigurnost i protuobavještajne poslove.

Mijalkov je o ostavci pismeno obavijestio premijera Nikolu Gruevskog. U pismu je rekao kako će ”uvijek biti tu za Makedoniju”. Jankulovska je, pak, napisala: “U ovim teškim danima kada se Makedonija nalazi u dubokoj političkoj krizi vjerujem kakoće moja ostavka na funkciju ministrice unutrašnjih poslova doprinijeti nadilaženju krize”. Premijer Gruevski večeras je Sobranju dostavio prijedlog za izbor dvoje novih ministara, unutrašnjih poslova i transporta. Za ministra unutrašnjih poslova predložen je Mitko Čavkov, dosadašnji ravnatelj Ureda za javnu sigurnost, a za ministra transporta Vlado Misajlovski, ravnatelj jedne državne firme. Predsjednik Sobranja za sutra je zakazao sjednicu za izbor novih ministara.

”Ostavke dolaze nakon silnog diplomatskog pritiska na Vladu, na premijera prije svega. Jučer je imao susret s američkim veleposlanikom i veleposlanikom najmoćnijih europskih zemalja”, javilja Al Jazeera Balkans. Jedna od preporuka veleposlanika bila je da Vlada mora preduzeti odgovornost zbog snimaka koje objavljuje opozicija, a koji, kako tvrde oporbenjaci, ukazuju na korupciju vlasti.